Kadonnut krokotiililaji löytyi eläinsuojelukeskuksesta Kambodžassa

Kambodža
Teksti
Netta Vuorinen
Siaminkrokotiili on lähes hävinnyt maapallolta. Sen lihaa pidetään suurena herkkuna esimerkiksi Thaimaassa, nahka taas kiinnostaa muotiteollisuutta. Kuva Heng Sinith / AP / Lehtikuva

Harvinaisia siaminkrokotiileja on löydetty odottamattomasta ympäristöstä Kambodžasta. Phnom Tamaon villieläinten pelastuskeskuksessa asustaa 69 krokotiilia. Verikokeet paljastivat, että noin puolet keskuksen vallihaudoissa loikoilevista matelijoista ovat uhanalaiseksi julistettuja siaminkrokotiileja.

Siaminkrokotiilit ovat kadonneet luonnosta lähes kokonaan asuintilan vähenemisen ja salametsästyksen lisääntymisen vuoksi.

Ilman DNA-kokeita yllättävä löytö olisi hyvinkin saattanut jäädä tekemättä, sillä harvinaista matelijaa ei ole helppo erottaa yleisemmistä lajitovereistaan. Siaminkrokotiili on tosin hiukan muita lajeja pienempi. Se on täysikasvuisena vain noin kolmen ja puolen metrin mittainen. Esimerkiksi suistokrokotiilit voivat olla pisimmillään yli kuusimetrisiä.

”Kambodžassa on ensimmäistä kertaa tarhattuja siaminkrokotiileja, jotka ovat täysin puhdasrotuisia”, kertoo Adam Starr, joka johtaa paikallista krokotiilien suojeluohjelmaa. ”Meillä on nyt paremmat mahdollisuudet auttaa lajin lisääntymistä.”

Löydetyistä siaminkrokotiileista kuusi on sukukypsässä iässä. Puhdasrotuisuus on tärkeää, koska sillä voidaan välttää lajien sekoittuminen. Siaminkrokotiili kykenee lisääntymään ainakin suistokrokotiilin kanssa.

Adam Starr toivoo, että siaminkrokotiili saataisiin pelastettua sukupuutolta. Kun krokotiilit saadaan lisääntymään vankeudessa, niitä voitaisiin tulevaisuudessa vapauttaa, jotta laji olisi taas luonnonvarainen.

Lähteet: AP, CBS News