Kadonnut kone lähetti viestin oikosulusta

Brasilia
Teksti
Pirita Männikkö

Air Francen mukaan Atlantin yläpuolella kadonneeseen matkustajakoneeseen on luultavasti osunut salama. Lentoyhtiö ei usko, että selvinneitä tullaan löytämään.

Airbus A330-200

Kadonnut Airbus A 330-200 oli vastaavanlainen kuin kuvan lentokone. Kuva AP / Lehtikuva

Brasiliasta matkaan lähtenyt ranskalaiskone on edelleen kateissa.  Atlantin yläpuolella kadonneeseen ranskalaiseen matkustajakoneeseen on luultavasti osunut salama, kertoo Air France.

Rio de Janeiron ja Pariisin väliä liikennöineessä koneessa oli 216 matkustajaa ja 12 hengen miehistö. Le Figaron tietojen mukaan matkustajista 126 oli miehiä ja 83 naisia. Joukossa oli kahdeksan lasta.

Matkustajista viisi oli italialaisia ja kolme marokkolaisia. Vielä ei tiedetä, oliko lennolla suomalaisia.

Brasilian ilmavoimat etsii konetta parhaillaan mereltä maan koillispuolelta. Brasilian viranomaisten mukaan kone oli ehtinyt jo pitkälle Atlantin ylle, kun se näkyi viimeisen kerran tutkassa.

Lentoyhtiön edustajat eivät ranskalaislehtien mukaan usko, että ketään löydettäisi enää elävänä.

Koneen katoamisesta ilmoitettiin vasta keskipäivällä

Kone oli noussut ilmaan Rio de Janeirosta klo 19 paikallista aikaan. Kuitenkin jo muutaman tunnin päästä noususta se joutui kovaan turbulenssiin.  Rio de Janeirosta lähtenyt kone ei lähettänyt hätäviestiä.

Viimeinen tutkayhteys koneeseen saatiin noin kolme ja puoli tuntia sen lähdön jälkeen. Hieman jälkeen neljän aamulla lentokone oli lähettänyt automaattisen viestin, jonka mukaan oli sähkölaitteissa tapahtunut oikosulku.

Kone katosi tutkasta Atlantin yllä, noin 300 kilometriä Brasilian koillisrannikosta. Lennon AF447 oli määrä saapua Charles de Gaullen lentokentälle Pariisiin klo 11.10 paikallista aikaa. Koneen katoamisesta tiedotettiin vasta keskipäivällä.

Air France on yksi maailman luotettavimmista lentoyhtiöistä. Onnettomuuskone Airbus A 330-200 on otettu käyttöön vuonna 2005 ja se oli viimeksi suuremmassa huollossa huhtikuun puolivälissä.


Le Monden juttu aiheesta.

The New York Timesin artikkeli.

Lähteet: Le Figaro, STT, The New York Times, Le Monde