Juhani Suomi syyttää Stubbia pintaliitäjäksi, Stubb ei hätkähdä kritiikistä

Ulkoministeri Alexander Stubb vieraili viikolla Balkanilla. Maanantaina vuorossa oli Sarajevo Bosniassa. Kuva AMEL EMRIC / AP / Lehtikuva.

Ulkoministeriöstä eläkkeelle jäänyt Urho Kekkosen elämäkerturi Juhani Suomi arvostelee ulkoministeri Alexander Stubbia (kok) pintaliitäjäksi, joka ei osaa hoitaa tehtäviään.

Ulkoasiainneuvos Suomi on työskennellyt ulkoministeriössä lähes 40 vuotta neljän presidentin ja 13 ulkoministerin aikana. Hän on selvästi ihmeissään ministeriön nykymenosta.

Suomi esittää kritiikkinsä Vorraaja-nimisessä muistelmateoksessaan, joka ilmestyy ensi tiistaina Otavan kustantamana. Hänen mukaansa kukaan muu ulkoministeri ei ole tehnyt urheiluharrastuksestaan yhtä suurta numeroa kuin Stubb.

”Koko sinä lyhyenä aikana, jonka Stubb on ulkoministerinä ollut, hän on saanut eniten julkisuutta juuri juoksu- ja pyöräilysessioillaan. Ministeriössä vedetään Alexin aamulenkkejä, jolloin muutama suosiota kärttävä hölkkää kasvot punaisina ministerin perässä vain kuntoilijasta käydäkseen”, Suomi kirjoittaa.

Suomen mielestä Stubb tekee ”kohkaamisellaan” maansa naurunalaiseksi. Hän epäilee, että ulkopolitiikkaan on kehittymässä Stubbin johdolla ”Yrjö Keinonen” -ilmiö. Puolustusvoimien komentajana 1960-luvulla toiminut Keinonen oli kiistelty upseeri, jolle tuli liikunnasta niin vahva pakkomielle, että se alkoi haitata tehtävien hoitoa.

Suomi toivoo kirjassaan, että Stubb alkaisi näkyä julkisuudessa asiallisissa yhteyksissä tavalla, joka puhuu asiantuntemuksesta.

”Se edellyttää kuitenkin hillitöntä lukemista, totista paneutumista ulkopolitiikkaan, mikä aika on tietysti nipistettävä kuntoilusta.”

Stubb ei hätkähdä kuullessaan Suomen kritiikistä palatessaan neljä päivää kestäneeltä Länsi-Balkanin kiertueelta.

”Minä en nyt jaksa kommentoida tällaisia puheita”, Stubb sanoo.

”Toivotan Juhani Suomelle arvokkaita eläkepäiviä loistavan uran jälkeen.”

Juhani Suomea pidetään keskustalaisena Kekkosen ihailijana. Hän luopui kuitenkin jäsenkirjasta jo kauan sitten.

Aiheesta lisää SK:ssa 5/2010 (ilm. 5.2.).