Joe Biden on voittanut: Yhdysvallat saa historiansa vanhimman presidentin ja ensimmäisen naisvarapresidentin

Bidenin voitto varmistui, kun hän varmisti voiton Pennsylvanian osavaltiossa lauantaina 7. marraskuuta.

demokratia
Teksti
Tuomas Pulsa Milka Valtanen

Demokraattien ehdokas Joe Biden on voittanut Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Voitto varmistui lauantaina 7. marraskuuta illalla Suomen aikaa, kun Biden sai taakseen Pennsylvanian osavaltion ja ylitti voittoon tarvittavan 270 valitsijamiehen rajan.

”On suuri kunnia, että valitsitte minut hienon maamme johtajaksi. Meillä on edessämme paljon töitä, mutta lupaan tämän: minusta tulee koko Yhdysvaltojen presidentti, äänestittepä minua tai ette”, Biden tviittasi hetkeä voittonsa varmistumisen jälkeen.

Vaalitulos ei ole vielä lopullinen, mutta kaikki Yhdysvaltain tärkeimmät tiedotusvälineet uutisoivat jo Bidenin voitosta ja valinnasta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Bidenin voitto alkoi näyttää todennäköiseltä jo Suomen aikaa keskiviikkoiltana hänen varmistettuaan äänienemmistön Wisconsinissa ja Michiganissa. Vuoden 2016 vaaleissa vaa’ankieliosavaltiot olivat äänestäneet Trumpia.

 

Tiistain presidentinvaalien ääntenlaskenta eteni odotetun hitaasti, eikä kaikkia ääniä ole vieläkään laskettu.

Ääntenlasku on yhä kesken useissa osavaltioissa. Puuttuvat äänet eivät kuitenkaan enää riitä muuttamaan vaalitulosta. Tällä hetkellä Bidenillä on 273 ja vastaehdokas Donald Trumpilla 214 valitsijamiestä.

Ääntenlaskua ovat hidastaneet posti- ja ennakkoäänet, joita koronapandemian varjostamissa vaaleissa annettiin ennätysmäärä. Ennen vaalipäivää äänesti lähes sata miljoonaa amerikkalaista, kaksi kertaa enemmän kuin vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Myös äänestysaktiivisuus nousi ennätyslukemiin, alustavien arvioiden mukaan 66,5 prosenttiin. Viimeksi äänestysaktiivisuus on noussut yli 65 prosentin vuonna 1908.

Väistyvä presidentti Donald Trump on ilmoittanut, ettei aio tunnustaa tappiota. Hän alkoi esittää perusteettomia väitteitä vaalivilpistä jo kauan ennen vaali-iltaa. Vielä hetkeä ennen Bidenin voiton varmistumista Trump tviittasi voittaneensa vaalit ”isosti”.

Vaalipäivän jälkeen Trumpin tukijat ovat osoittaneet mieltään useissa osavaltioissa ja vaatineet tilanteen mukaan joko ääntenlaskun keskeyttämistä tai sen jatkamista. Pelätyiltä laajemmilta levottomuuksilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty.

Trumpia aiemmin tukenut konservatiivinen media on ottanut Trumpin lausuntoihin etäisyyttä. Republikaanipuolueen johto ei ole halunnut kommentoida presidentin väitteitä, mutta osa republikaanipoliitikoista on tuominnut puheet.

”Jos vaalivilpistä on todisteita, ne pitää viedä oikeuteen. Lopeta väärän tiedon levittäminen”, republikaanien kongressiedustaja Adam Kinzinger tviittasi Trumpiin viitaten.

Trumpin kampanja on ilmoittanut aloittavansa useissa osavaltioissa oikeusjuttuja, joilla pyritään äänten mitätöimiseen tai uudelleenlaskentaan.

Oikeusjuttujen ei uskota muuttavan vaalien lopputulosta. Ne enintään hidastavat virallisen vaalituloksen valmistumista.

”Yhdysvaltain hallinto on kykenee hyvin saattamaan ylimääräiset henkilöt ulos Valkoisesta talosta”, totesi Bidenin kampanjan tiedottaja Andrew Bates.

 

Kun Joe Biden vannoo virkavalansa 21. tammikuuta, hänestä tulee 78-vuotiaana Yhdysvaltain vanhin presidentti. Samalla senaattori Kamala Harrisista tulee Yhdysvaltain historian ensimmäinen naispuolinen varapresidentti.

Pennsylvaniassa syntynyt Biden teki pitkän uran Delawaren senaattorina ennen kuin suostui pitkin hampain Barack Obaman varapresidentiksi vuonna 2008.

Biden tunnetaan maltillisena politiikkona, joka onnistui senaattorikaudellaan rakentamaan yhteistyötä yli puoluerajojen.

Suomen Kuvalehti kertoi elokuussa 2020, millainen presidentti ”Joe-pommeja” pudottelevasta Bidenista tulisi.

”Joe-pommeja” pudotteleva möläytysautomaatti – Joe Bidenilla on nyt täydellinen tilaisuus nousta presidentiksi