Jättiosavaltio Texas ratkaisijan roolissa Yhdysvaltain presidenttipelissä

Teksti
Karri Kokko
hillary clinton

Texasilla on aina ollut sanottavansa historian kulussa, ja niin sillä on nytkin, osavaltion esivaaleihin valmistautuvat asukkaat uskovat.

Hillary Clinton vai Barack Obama? Demokraattien presidenttiehdokas saattaa ratketa jo Texasissa.

Alamon taistelun vuosipäivää San Antoniossa juhlistanut Don Simmons on innoissaan vaalista. ”Tämä on todella hauskaa, rakastan tätä tilannetta”, hän vakuuttaa.

Simmons on äänestänyt jo ennakkoon, muttei suostu paljastamaan suosikkiaan.

James Morris ei ole yhtä pidättyväinen. ”Olen konservatiivi ja Mike Huckabee on suosikkini, mutta hän ei kuitenkaan voita”, Morris suree. ”Olen kuitenkin melko varma, että Barack Obama voittaa koko vaalin ja yritän sopeutua siihen ajatukseen”, hän jatkaa.

Texas on Ohion lisäksi poliittisessa polttopisteessä Yhdysvaltain presidenttikilvassa, eikä se haittaa osavaltiota lainkaan.

”Kerrankin meillä on sanamme sanottavana. Tämä on sopiva rooli Texasille, joka on aina taistellut vapauden puolesta”, Steven Bartlett intoilee. Hän ei ole vielä päättänyt kantaansa. ”En ole vielä täysin varma. En äänestä puoluetta”, vaan mieleistäni henkilöä, mies kertoo.

Ehdokas saappaita helpompi valinta

Austinin kuuluisin perinteisiä cowboy-saappaita myyvä Allen Boots on täynnä asiakkaita.

”Tiedän, että esivaalisysteemimme on jotenkin hämärä ja monimutkainen”, liikkeen myyjä Dana Winslow selittää. ”Aion kyllä äänestää esivaalissa, mutta en tiedä, menisinkö vaalikokoukseen”, hän miettii.

Bootseja kokeileva vaaleatukkainen Leslie aikoo äänestää. ”Taatusti, nyt tämä on mennyt niin jännittäväksi. Sitä paitsi nyt koko maa seuraa, mitä Texas tekee”, nainen nauraa.

Suosikkiaan Leslie ei halunnut paljastaa. Valinta ehdokkaiden välillä on hänen mukaansa kuitenkin helpompi juttu kuin päättää, kummat bootseista ovat paremman näköiset.

Valmiina vaaliruuhkaan

Vaali-into on Texasissa huipussaan. Demokraattien puolella osavaltiossa on annettu enemmän ennakkoääniä kuin koskaan ennen.

Ennakkoon äänesti yli miljoona texasilaista, eli yli 60 prosenttia esivaalien äänestäjistä. Edellisten presidentinvaalien esivaalissa ennakkoon äänesti vain noin 170 000 osavaltion asukasta.

Joihinkin vaalipiireihin tilattiinkin lisää äänestyskoneita pahojen ruuhkien välttämiseksi.

Yhdysvalloissa jännitetään myös, jatkuuko demokraattien väsyttävä esivaalirumba vielä kuukausia, vai ratkeaako se vihdoinkin. Texasin jälkeen vuorossa ovat viikon sisällä varsin pienet Wyoming ja Mississippi, ja vasta huhtikuun lopulla koittaa tärkeän Pennsylvanian vuoro.

Teksti Päivi Sinisalo (STT)
Kuva Harry Cabluck/AP/LK