Itäinen Keski-Eurooppa kasvattaa rajusti puolustusmenojaan – sotilasmenot nousseet monessa maassa neljänneksen

Taustalla vaikuttanee kasvaneeksi koettu Venäjän uhka. Esimerkiksi Bulgaria, Romania, Latvia ja Liettua ovat kasvattaneet puolustusbudjettiaan 18–24 prosenttia.

Eurooppa
Teksti
Mika Horelli

Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tuoreen raportin mukaan sotilasmenot ovat vuodesta 2017 vuoteen 2018 selvästi kasvaneet Keski- ja Itä-Euroopan maissa.

Tähän ovat todennäköisesti vaikuttaneet paitsi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaatimukset Nato-maiden isommista panostuksista puolustukseen, myös selkeästi kasvaneeksi mielletty Venäjän uhka.

Puolustusbudjettiaan ovat kasvattaneet 18–24 prosenttia muun muassa EU- ja Nato-maat Bulgaria, Romania, Latvia ja Liettua. Puolan sotilasmenojen kasvu oli 8,9 prosenttia.

EU:n ulkopuolisista Euroopan maista eniten puolustusbudjettiaan ovat kasvattaneet Armenia (33 prosenttia) ja Bosnia-Herzegovina (26 prosenttia) sekä Venäjän tukemien kapinamaakuntien kanssa sotaa käyvä Ukraina (21 prosenttia). Turkki kasvatti sotilasmenojaan 24 prosenttia yhteensä 17 miljardiin euroon.