Israelin maahyökkäys kylvi kauhua ja kuolemaa Gazassa

Gaza
Teksti
Karri Kokko
gaza

Israel iski voimalla Gazaan ja jatkoi sunnuntaina alueen moukarointia maalta, mereltä ja ilmasta. Alueen sairaalat täyttyivät loukkaantuneista, joita on enemmän kuin pystytään hoitamaan. Eri puolilla maailmaa on järjestetty mielenosoituksia vihollisuuksien lopettamiseksi, mutta tulitaukoa ei ole näköpiirissä. Lue kooste viikonlopun tapahtumista.
Israelin armeija tulitti Gazan pohjoisosia saadakseen Hamasin lopettamaan raketti-iskunsa.

Palestiinalaisperheet pakenivat kauhuissaan Israelin maahyökkäystä Gazassa sunnuntaina. Ne, joilla oli mahdollisuus, pakenivat autoilla. Osa lähti matkaan jalan.

Viiden hengen perheen kerrottiin kuolleen autoonsa, kun Israelin ammus osui siihen.

Myös puolen miljoonan asukkaan Gazan kaupungissa kadut olivat autiot. Israelilaissotilaiden kerrottiin saartaneen kaupungin ja ottaneen haltuunsa tärkeimmät sinne johtavat tiet.

Israelin maahyökkäyksen ensimmäinen yö oli Gazan alueen asukkaille uneton. Armeija tulitti rantakaistaletta samalla aikaa maalta, mereltä ja ilmasta. Palestiinalaisjärjestö Hamasin taistelijat vastasivat raketein ja kranaatein.

”Lapseni ovat paniikissa koko yön kestäneestä pommituksesta”, kertoi kaupungin eteläpuolella asuva Samir Haji.

”Vapisemme kuten lapsemmekin. Ennen tätä hyökkäystä (Israelin) saarto tappoi meitä. Tämä on sietämätöntä”, sanoi samassa kaupunginosassa asuva Yehia Anis Hussein.

Sunnuntai-iltaan mennessä liki 40 palestiinalaista oli saanut surmansa Israelin maahyökkäyksessä. Kaikkiaan ilmaiskuilla alkanut operaatio on vaatinut jo yli 500 gazalaisen hengen. Kuolleiden joukossa on sairaalalähteiden mukaan yli 80 lasta.

Samalla ajanjaksolla palestiinalaistaistelijoiden raketit olivat tappaneet yhteensä viisi israelilaista. Yksi heistä oli Israelin sotilas, joka sai surmansa sunnuntain taisteluissa.

Haavoittuneita leikataan
käytävillä

Israelin hyökkäyksen uhreja kiidätettiin Gazan kaupungin sairaalaan, jossa avustusjärjestöt ovat kuvailleet tilannetta epätoivoiseksi.

Uhreja on enemmän kuin ehditään hoitaa. Silminnäkijät kertoivat, kuinka sairaalan lattia on värjäytynyt punaiseksi haavoittuneiden verestä.

”Potilaita makaa joka puolella, ja haavoittuneita joudutaan leikkaamaan käytävillä. Potilaita kuolee koko ajan ennen kuin ehdimme hoitaa heitä”, kertoi norjalainen kirurgi Erik Fosse.

Sen jälkeen kun Israelin maahyökkäys alkoi lauantai-iltana Shifan sairaalaan on virrannut potilaita tauotta. Fossen mukaan useiden vammat ovat vakavia.

Sairaalassa on pulaa lääkkeistä ja muista tarvikkeista. Fossen mukaan pahimpia ovat kuitenkin jatkuvat sähkökatkot. Sunnuntaina sairaala pyöri varageneraattorin voimin.

Israel torjuu
tulitauon

Israelin hyökkäystä vastustaviin mielenosoituksiin osallistui viikonloppuna tuhansia ihmisiä ympäri maailman. Kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta Israelin presidentti Shimon Peres torjui tulitauon mahdollisuuden.

”Hamas tarvitsee todellisen ja vakavan opetuksen. Nyt he saavat sen”, Peres sanoi yhdysvaltalaisen ABC-kanavan haastattelussa.

Puolustusministeri Ehud Barakin mukaan Israel aikoo laajentaa ja voimistaa hyökkäystä edelleen, jos tarve vaatii.

”Sota ei ole mikään piknikretki”, Barak kommentoi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vaati Israelia lopettamaan maahyökkäyksen välittömästi. Ban soitti Israelin pääministerille Ehud Olmertille ja kertoi tälle olevansa erittäin huolestunut ja pettynyt tilanteeseen.

YK:n turvallisuusneuvoston kokous Gazan tilanteesta päättyi sunnuntaina tuloksettomana.

Rice perui
Kiinan-matkansa

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on perunut suunnitellun Kiinan-matkansa Gazan tapahtumien vuoksi.

Ricen oli määrä lähteä Kiinaan sunnuntaina. Hänen sijastaan matkalle lähtee apulaisulkoministeri John Negroponte.

Yhdysvallat on kehottanut Israelia ja Hamasia tulitaukoon. Israelin vahvana tukijana tunnettu Yhdysvallat on kuitenkin korostanut, että tulitauon ehtona Hamasin raketti-iskujen Israeliin tulee loppua.

Israel yrittää katkaista
Maanlaiset tunnelit

Gazan puolitoista vuotta kestänyt saarto on ajanut monet alueen tavarantoimittajat kirjaimellisesti maan alle. Gazan ja Egyptin rajan alitse kulkee satoja tunneleita, joiden kautta salakuljettajat tuovat Gazaan niin ruokaa, lääkkeitä kuin aseitakin.

Israel on pommituksillaan yrittänyt tuhota mahdollisimman monta tunnelia katkaistakseen aseiden virran palestiinalaistaistelijoille. Samalla reitit myös elintärkeille tarvikkeille, kuten lääkkeille, vähenevät.

”Muissa maissa tunneleita käytetään huumeiden salakuljettamiseen. Gazassa ne pitävät meidät hengissä”, sanoo gazalainen apteekkari Abdel Wahab.

Ennen Israelin hyökkäystä salakuljettajat toivat Wahabin apteekkiin kuukausittain 6000 euron arvosta lääkkeitä Egyptistä.

Gazalainen Abu Ali omistaa yhden tunneleista neljän liikekumppaninsa kanssa, joista yksi kuuluu aluetta hallitsevan palestiinalaisjärjestön Hamasin aseellisen siiven johtoon.

”Elämä päättyy Gazassa, jos tunnelit tuhotaan. Ne ovat meidän ainoa porttimme ulkomaailmaan”, hän kuvailee.

Paitsi elintärkeä kuljetusreitti, tunnelit ovat tulonlähde Hamasille, joka kerää veroa salakuljettajilta. Tunnelit on Hamasin luvalla myös yhdistetty Gazan sähköverkkoon.

EU taistelee
tulitauon puolesta

Taistelujen ja väkivallan Gazassa on loputtava, sanoi EU:n ulkosuhdekomissaari Benita Ferrero-Waldner. EU:n valtuuskunta lähti sunnuntaina kohti Lähi-itää, jossa he tapaavat alkuviikosta Israelin ja palestiinalaisten korkeinta johtoa.

Ferrero-Waldner vakuutti ennen matkalle lähtöä, että valtuuskunta ”taistelee” saadakseen alueelle tulitauon.

”Meidän on taisteltava sen puolesta. Yritämme tehdä kaiken vaadittavan”, hän sanoi.

Unionia tällä hetkellä johtavan Tshekin ulkoministeri myönsi kuitenkin, ettei tehtävä ole helppo.

”On selvää, että tilanne on erittäin paha. Yritämme tehdä parhaamme, mutta tajuamme, että se on hyvin vaikeaa”, ministeri Karel Schwarzenberg sanoi.

Samalla hän joutui selittelemään maanmiehensä Gazasta antamaa lausuntoa, jonka palestiinalaiset tuomitsivat pikaisesti. Puheenjohtajamaan edustaja sanoi lauantaina, että Israelin maahyökkäys Gazaan on ”puolustuksellinen, ei hyökkäyksellinen” toimi.

”Hänen lausuntonsa oli henkilökohtainen virhe”, Schwarzenberg sanoi.

Schwarzenbergin mukaan puheenjohtajamaan ainoa oikea kanta on Tshekin ulkoministeriön lausunto, jossa alueelle vaaditaan tulitaukoa ja humanitaarisen avun toimittamista.

EU:n valtuuskuntaan kuuluvat Ferrero-Waldnerin ja Schwarzenbergin lisäksi myös Ranskan ja Ruotsin ulkoministerit.

Oslossa väkivaltainen
mielenosoitus

Israelin-vastainen mielenosoitus Oslossa muuttui sunnuntaina yhteenotoksi poliisin kanssa. Israelin suurlähetystön edustalle kerääntyneet mielenosoittajat viskelivät poliisia kananmunilla ja kivillä. Poliisi vastasi ampumalla mielenosoittajajoukkoon kyynelkaasua.

Useita satoja mielenosoittajia kerääntyi suurlähetystön edustalle iltapäivällä osoittamaan mieltään Israelin Gazan-hyökkäystä vastaan.

Puolen tunnin kuluttua poliisi julisti kokoontumisen laittomaksi ja kehotti mielenosoittajia hajaantumaan. Poliisin edustajan mukaan kaikki eivät kuitenkaan totelleet kehotusta ja jatkoivat viskelyä. Tällöin poliisi päätti käyttää kyynelkaasua.

Teksti
SK netin toimitus
STT / AFP / Reuters
Kuva
Eliyahu Ben Igal / AP / Lehtikuva