Israelin joukot lähestyvät Gazan keskustaa, Stubb tapasi kriisin osapuolten edustajia

Gaza
Teksti
Karri Kokko
rauniot gazassa

Kiivaat taistelut ovat jatkuneet Gazassa. Israelin panssarivaunut ovat edenneet parin viime päivän aikana syvälle eteläisiin kaupunginosiin, ja ne lähestyvät kaupungin keskustaa. Ulkoministeri Alexander Stubb on keskustellut kriisistä Israelin suurlähettilään ja palestiinalaisten edustuston päällikön kanssa.
Palestiinalaiset tutkivat Israelin armeijan tuhoamien rakennusten raunioita Gazassa.

YK:n avustusjärjestön UNRWA:n johtaja on vedonnut kansainväliseen yhteisöön siviilien suojelemiseksi Gazassa. Hänen mukaansa alueella ei enää ole missään turvallista.

Israelin hyökkäyksessä kuolleiden määrä on palestiinalaistietojen mukaan lähestymässä tuhatta.

Israel lupasi
selvityksen iskusta

Ulkoministeri Alexander Stubb on tavannut Gazan kriisin takia sekä Israelin suurlähettilään että palestiinalaisten edustuston päällikön. Keskusteluita käytiin muun muassa Kirkon ulkomaanavun tukeman klinikan tuhoamisesta Gazassa.

”Keskustelut olivat erittäin informatiivisia. Israel on luvannut yksityiskohtaisen selvityksen klinikkaan tehdyistä iskuista myöhemmin”, Stubb sanoi.

Stubb kertoi tuominneensa iskut ja vaatineensa välitöntä tulitaukoa, humanitaarisen avulle perille viemistä sekä rauhanneuvotteluiden aloittamista uudelleen.

Suurlähettiläs Avi Granot toisti puolestaan Israelin kannan, jonka mukaan evakuoidussa rakennuksessa oli ollut palestiinalaistaistelijoita. Israelin mukaan lähistön asukkaita oli varoitettu klinikan pommittamisesta.

Granot tapaa tänään myös Kirkon ulkomaanavun edustajia.

Stubb kieltäytyi kommentoimasta entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan blogikirjoitusta, jossa vaadittiin Israelia maksamaan korvauksia klinikan tuhoamisesta.

Ban Ki Moon neuvottelee
tulitauosta Egyptissä

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon on saapunut Kairoon neuvottelemaan Gazan hyökkäyksen lopettamisesta. Pääsihteerin Lähi-idän kiertomatka suuntautuu myös Jordaniaan, Israeliin ja Syyriaan.

Gazassa Israelin joukot lähestyvät hiljalleen kaupungin keskustaa. Kaupungissa on käyty aamulla kiivaita taisteluita. Israelin hyökkäyksessä kuolleiden määrä on palestiinalaistietojen mukaan lähestymässä tuhatta.

YK:n avustusjärjestön UNRWA:n johtaja on vedonnut kansainväliseen yhteisöön siviilien suojelemiseksi Gazassa. Hänen mukaansa alueella ei enää ole missään turvallista.

Libanonista ammuttiin
rakatteja Israeliin

Libanonista on ammuttu jälleen raketteja Israeliin. Israelin poliisin mukaan Libanonista ammuttiin varhain aamulla kolme rakettia rajan yli Pohjois-Israeliin. Rakettien mahdollisesti vaatimista uhreista tai muista vahingoista ei ole tietoa.

Libanonissa nimettömänä pysytellyt viranomainen vahvisti raketti-iskut. Viranomaisen mukaan Israelin armeija vastasi ampumalla neljä rakettia Libanoniin.

Osama bin Laden
uhkaa Israelia

Terroristiverkosto al-Qaidan johtaja Osama bin Laden kehottaa muslimeja pyhään sotaan Israelia vastaan internetissä julkaistulla ääninauhalla.

Useilla islamistisilla verkkosivuilla julkaistulla nauhalla bin Ladeniksi väitetty miesääni käskee muslimeja nousemaan Israelin Gazaan tekemää hyökkäystä vastaan.

Nauha on päivätty kuluvalle kuulle. Varmuutta nauhoituksen ajankohdasta tai aitoudesta ei kuitenkaan ole.

Teksti
SK netin toimitus
STT / Reuters / AFP
Kuva
Hatem Moussa / AP / Lehtikuva

Keskustelu
Mikä rauhoittaisi Lähi-idän?