Irlantilaiset maanviljelijät innostuivat kokaiinista – Euroopan ”uberisoitunutta” huumekauppaa hallitsevat albanialaiset kartellit

EU:n huumeviraston mukaan kokaiinitakavarikoissa ohitettiin aiemmat huippulukemat ja suunta on ylöspäin.

Eurooppa
Teksti
Mika Horelli

Mielikuva kokaiinista vain nuorten ja varakkaiden kaupunkilaisten huumeena on osoittautumassa vanhentuneiksi ainakin osassa Eurooppaa.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin poliisien yhteistyöryhmän mukaan kokaiinin käyttö saarella on lisääntynyt erityisesti maaseudun pienissä kylissä. Uusiin käyttäjäryhmiin kuuluvat muun muassa maanviljelijät.

Vuonna 2018 poliisi raportoi, että kokaiinin keskivertokäyttäjää on vaikea enää määritellä, koska huumeen käyttö on levinnyt niin laajalle.

Kuvaavaa on, että Irlannissa 37 prosenttia poliisin liikennevalvonnassa huumeseuloihin poimimista ihmisistä oli käyttänyt nimenomaan kokaiinia. Vuosien 2013 ja 2016 välillä liikenneonnettomuuksissa kuolleista kahdeksalla prosentilla oli kokaiinia elimistössään.

EU:n huumausainevirasto EMCDDA:n raportin mukaan 2,9 prosenttia 16–34-vuotiaista irlantilaisista käytti säännöllisesti kokaiinia. Pohjois-Irlannissa vastaava luku oli 4,7 prosenttia. Suomessa kokaiininkäyttäjiä on saman viraston mukaan yksi prosentti kyseisestä ikäryhmästä.