Irakissa ja Afganistanissa kaatuneet Google Earthiin

Afganistanin sota
Teksti
Jasper Kaarna

Map the Fallen paikantaa Irakissa ja Afganistanissa kaatuneiden sotilaiden koti- ja kuolinpaikat Google Earthissa.

Google Earth
Kuva: Google Earth

Ken Willy Leisten, kotoisin Corneliuksesta, Oregonista. Kuoli 28.4.2004 tienvarsipommin räjähdyksessä Tajissa, lähellä Bagdadia. Leisten oli kuollessaan 20-vuotias.

Hänenkin kohtalonsa sekä pitkä matka kotikaupungista kuolinpaikkaan sai uutta konkretiaa, kun kalifornialainen Sean Askay kehitti Google Earthiin Map the Fallen -palvelun.

Sunnuntaina julkaistu palvelu paikantaa yli 5700:n Irakissa ja Afganistanissa kaatuneen liittouman sotilaan kuolin- ja kotipaikan.

Kuolin- tai kotipaikkaa klikkaamalla katsoja näkee kaatuneen kuolinsyyn ja kuvan. Halutessaan lisätietoja kaatuneista saa linkkien kautta esimerkiksi Washington Postin Faces of the Fallen -tietokannasta.

Etäisyydet kotikaupunkien ja kuolinpaikkojen välillä piirtyvät keltaisina kaarina maapallon ylle. Klikkaamalla kaatuneesta kertovan ikkunan ”hometown” tai ”incident” -painiketta katsoja ponnahtaa pallonpuoliskon mittaiselle virtuaalilennolle kuolinpaikalta kotikaupunkiin tai päinvastoin.

Vaikka palvelu paljaastakin lähinnä sotilaiden koti- ja kuolinpaikat, Sean Askay haluaa muistuttaa myös niiden väliin jäävistä rikkaista elämäntarinoista. Hän painottaa muistavansa myös omaisten ja siviilien kärsimystä.

Map the Fallen vaatii toimiakseen Google Earth -ohjelmasta vähintään version 5.0.