"Ikävä yllätys" - Libyan ilmatorjuntaohjukset ovat yhä vakava uhka liittouman lentokoneille

kansannousu
Teksti
Jyri Raivio

Muammar Gaddafille uskolliset joukot muodostavat Libyassa yhä merkittävän uhkatekijän YK:n hyväksymää lentokieltoa valvoville ja kapinallisten maasotaakin tukeville kansainvälisen liittouman lentokoneille.

Ranskalainen Mirage 2000 Soudan tukikohdassa Kreetalla. Kuva Louisa Gouliamaki / AFP / Lehtikuva

Libyan ilmavoimat tuhottiin jo operaation alkuvaiheessa samoin kuin myös järeät, kiinteät ilmatorjuntaohjusasemat.

Gaddafilla on kuitenkin tuntematon määrä kevyempää ilmatorjunta-aseistusta, johon kuuluu myös nykyaikainen, venäläisvalmisteinen SA-24. Natossa se tunnetaan nimellä Grinch tai Igla-S.

Tällaisten ohjusten ilmaantuminen Libyan sotanäyttämölle on arvostetun yhdysvaltalaisen ilmailualan erikoisjulkaisun Aviation Weekin haastattelemille asiantuntijoille täydellinen ja ikävä yllätys.

”Tähän operaatioon liittyy yhä riskejä. Me panemme ihmisiä vaaraan”, lehden haastattelema amerikkalaisanalyytikko sanoi.

Libyan yllä on kattava elektronisen tiedustelun verkosto, joka havaitsee heti tutkaohjattujen it-ohjusten tutkien käynnistämisen ja voi ohjata ilmaiskuja tutka-asemia vastaan. Suurin osa niistä tuhottiin risteilyohjuksin ja rynnäkkökoneiden iskuin jo ilmaoperaatioiden alkuvaiheessa, mutta tästä huolimatta Aviation Weekin haastattelemat asiantuntijat uskovat Gaddafin joukkojen pystyvän yhä ampumaan joitakin SA-6- ja SA-8-tyyppisiä järeitä ohjuksia.

Liikuteltavat ohjukset voivat päätyä terroristeille

Isoin uhka myös tuleville, hitailla koneilla lennettäville avustuskuljetuksille ovat kuitenkin Igla-S:n kaltaiset, liikuteltavat ohjukset. Etenkin Yhdysvalloissa pelätään, että tällaisia ohjuksia voi päätyä myös terroristiryhmille.

Koalition lentäjien riskejä vähentää mahdollisuus puolustautua. Sotatoimiin myöhemmin tällä viikolla liittyvät ruotsalaiset Gripen-koneet eivät saa hyökätä maassa olevia kohteita vastaan, mutta nekin saavat puolustautua, jos niitä vastaan hyökätään.

Suomalaisilla Horneteilla tällaista mahdollisuutta ei olisi. Ne on varustettu ja niiden lentäjät on koulutettu yksinomaan ilmasodankäyntiin toisia lentokoneita vastaan. Libyassa ne olisivat operaation kannalta hyödyttömiä tai jopa haitallisia it-ohjusten maalitauluja.

Nato tuntee tarkasti Suomen ilmavoimat

Tämä lienee painavin syy siihen, ettei suomalaisia ole edes pyydetty mukaan – joidenkin kotimaisten tutkijoiden ja kommentaattoreiden ilmeisen suureksi harmiksi.

F-18 Hornet Helsinki International Airshow -tapahtumassa Helsingissä 15. elokuuta 2009. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Operaatioiden johtovastuu on siirtynyt Natolle, ja Natossa Suomen ilmavoimien toimintamahdollisuudet tunnetaan tarkasti.

Suomen ilmavoimille on jopa sertifikaatti Nato-yhteensopivuudesta, mutta sekin siis koskee vain hävittäjätorjuntaa eli ilmasta-ilmaan-operaatioita, joita Libyassa ei enää ole.

Julkaistu 30.3.2011 klo 19, muokattu 31.3.2011 klo 7.30.

Lue muut aiheeseen liittyvät jutut Arabimaiden kuohunta -teemasta