Hyökkäys kongressiin järkyttää amerikkalaisia – Trumpin tukijoukot harvenevat, demokraatit vaativat presidentin syrjäyttämistä

Varapresidentti Mike Pence ja senaatin puheenjohtaja Mitch McConnell kieltäytyivät noudattamasta Donald Trumpin ohjeita. Tuleva presidentti Joe Biden syytti presidenttiä yllytyksestä.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdysvaltain kongressi ajautui kaaokseen, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat keskiviikkoiltana Suomen aikaa turva-aitojen läpi rakennukseen.  Sisältä kuului laukauksia ja osa mellakoitsijoista otti yhteen poliisien ja turvamiesten kanssa.

Kongressin istunto jouduttiin keskeyttämään useiksi tunneiksi. Puheenjohtajana toiminut varapresidentti Mike Pence sekä edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi evakuoitiin. Kongressin jäsenille jaettiin varmuuden vuoksi kaasunaamareita, kun heitä kuljetettiin turvaan.

Washingtoniin julistettiin illalla ulkonaliikkumiskielto. Pence kutsui poliisien avuksi kansalliskaartin sotilaita sekä mellakkapoliiseja, jotka piirittivät Capitolin kukkulan. Ainakin neljä ihmistä sai surmansa ja kymmeniä pidätettiin.

Kongressin edustajainhuoneen ja senaatin yhteisistunto oli kutsuttu koolle vahvistamaan marraskuun presidentinvaalien tulosta.

Tunnelma kongressin edustalla oli uhkaava jo ennen istunnon alkua. Washingtoniin oli kokoontunut päivän mittaan kymmeniä tuhansia Trumpin kannattajia, jotka vaativat kongressia kumoamaan Joe Bidenin vaalivoiton. Silminnäkijöiden mukaan joillakin mielenosoittajilla oli mukanaan aseita.

Trump puhui kannattajilleen ennen kongressin istunnon alkua. “Me emme luovuta ikinä, emmekä myönnä tappiota”, hän sanoi.

Myöhemmin sekä Facebook että Twitter kertoivat sulkeneensa Trumpin tilit väliaikaisesti. Syynä oli se, että presidentti jatkoi valheellisen tiedon levittämistä presidentinvaalien tuloksesta samaan aikaan, kun hänen kannattajansa yrittivät vallata kongressitaloa.

Presidentiksi kahden viikon kuluttua nouseva Biden piti iltapäivällä televisiossa puheen, jossa hän syytti Trumpia demokratian vaarantamisesta.

Presidentin sanat voivat parhaimmillaan innostaa. Pahimmillaan he voivat yllyttää”, hän sanoi.

 

Kongressin valtausyritys on järkyttänyt amerikkalaisia. Washington Post -sanomalehti vaati torstaina Trumpin syrjäyttämistä virastaan.

Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan demokraatit vetosivat varapresidentti Mike Penceen, että tämä soveltaisi 25. lisäystä, joka antaa viranomaisille mahdollisuuden julistaa presidentti kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa. Demokraatit perustelivat vetoomustaan sillä, että Trump lietsoi kannattajiaan hyökkäämään kongressitaloon.

Demokraattiedustaja Ilhan Omar kertoi Twitterissä valmistelevansa syytekohtia virkasyytteen nostamista varten. Toistaiseksi on kuitenkin epävarmaa, löytyisikö presidentin viraltapanolle riittävästi tukea kongressista.

 

Trump on villinnyt jo viikkokausia kannattajiaan kapinaan väittämällä marraskuun presidentinvaaleja vilpilliseksi. Vaatimukset vaalituloksen kumoamisesta eivät ole kuitenkaan johtaneet mihinkään, sillä hän ei ole pystynyt esittämään syytöksilleen minkäänlaisia todisteita. Sen vuoksi myös osa senaatin ja edustajainhuoneen republikaaneista oli valmistautunut vahvistamaan Bidenin voiton.

Trump ei ole odotetusti hyväksynyt myöskään Georgian tiistaisten senaattorinvaalien tulosta, jonka mukaan demokraattien ehdokkaat, baptistipappi Raphael Warnock ja toimittaja Jon Ossoff päihittivät republikaaniset vastustajansa kymmenillä tuhansilla äänillä.

Trump alkoi tviittailla jo ääntenlaskennan alkuvaiheessa, että vaalitulostulos perustuisi samanlaiseen vilppiin kuin presidentinvaalit.

Demokraattien voitto Georgiassa vahvistaa tuntuvasti kahden viikon kuluttua presidentiksi nousevan Bidenin asemaa. Demokraateilla on enemmistö kongressin edustajainhuoneessa ja Georgian kaksoisvoitto nostaa heidät republikaanien kanssa tasoihin senaatissa.

Käytännössä valta on demokraateilla, sillä senaatin puheenjohtajaksi nouseva Bidenin varapresidentti Kamala Harris ratkaisee äänellään tasatulokseen päättyviä äänestyksiä. Tämä helpottaa tuntuvasti Bidenin tulevan hallinnon lainsäädäntötyötä ja hän voi tehdä vapaammin myös hallinnon nimityksiä, jotka on hyväksyttävä senaatissa.

 

Trumpin viivytystaistelu uhkaa hajottaa republikaanisen puolueen. Kongressin konservatiivit ovat jakautuneet keskenään riiteleviin kuppikuntiin, mikä vaikuttaa vääjäämättä puolueen tulevaisuuteen.

Ennen hyökkäystä Trumpin tukena oli valtaosa republikaanien kannattajakunnasta sekä 13 senaattoria ja yli sata edustajainhuoneen jäsentä. Osa vaalitulosta vastustaneista republikaaneista on kääntänyt kuitenkin kelkkansa sen jälkeen kun Trumpin kannattajat olivat tunkeutuneet kongressiin. Myös varapresidentti Mike Pence ja senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell asettuivat selkeästi vastustamaan presidentin ohjeita.

Pence korosti kongressissa, että presidentinvaalien tulos vahvistetaan ”perustuslain mukaisesti”. McConnell varoitti puolestaan, että Yhdysvaltain demokratia on ajautumassa ”kuolemanspiraaliin”, jos vaalien tulos hylätään hävinneen osapuolen syytösten perusteella.

Jo sitä ennen monet republikaanit olivat irtisanoutuneet Trumpin valheista ja syyttäneet häntä Georgian vaalitappiosta. Ja jopa presidentin suosikkilehti, konservatiivinen The New York Post on kehottanut häntä myöntämään tappion ja “lopettamaan hulluuden”.

”Kannustat epädemokraattiseen vallankaappaukseen”, lehti kirjoitti Georgian vaalien alla.

 

Republikaanien strategi Alex Conant korostaa, että puolueen pitäisi vaalitappion jälkeen yhdistää voimansa presidentiksi Bidenin hallintoa vastaan. Hänen mukaansa Trumpin toiminta kuitenkin jakaa puoluetta, mikä heikentää sen vaikutusvaltaa.

“Biden on todellinen voittaja, koska hänen vastustuksensa on jakautunut enemmän kuin koskaan”, Conant arvioi brittilehti The Guardianissa.

Yhdysvaltojen politiikkaa tarkasti seuraavan Politico-lehden mukaan Trump olisi tosiasiassa jo myöntänyt tappionsa yksityisissä keskusteluissa. Julkisuudessa hän on kuitenkin jatkanut väitteitään suuresta vaalipetoksesta.

“Hän haluaa olla yhä merkityksellinen, ja että hänestä puhutaan uutisissa”, yksi presidentin hyvin tuntevista ihmisistä kertoi Politicolle.

Osa entisistä avustajista uskoo, että Trump aikoo pyrkiä uudelleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Trump on vihjaillut tähän suuntaan myös itse.

Toisaalta hänen avustajansa muistuttavat, ettei Trump pidä kampanjan valmisteluun liittyvästä byrokratiasta. Hän ei myöskään haluaisi hävitä uudelleen. Puhuminen tulevasta ehdokkuudesta pitää hänet kuitenkin jatkuvasti julkisuudessa, mikä hyödyttää hänen liiketoimiaan. Hän uskoo ilmeisesti julkisuuden suojaavan häntä myös mahdollisia oikeustoimia vastaan.

 

Presidentin virkakaudet rajattiin Yhdysvalloissa 1960-luvulla kahteen. Presidentti voi kuitenkin asettua uudelleen ehdolle, jos hän häviää vaalit ensimmäisen kautensa jälkeen. Tässä on onnistunut toistaiseksi vain Yhdysvaltojen 22. presidentti Grover Cleveland, joka hävisi vuoden 1888 vaalit, mutta nousi neljä vuotta myöhemmin uudelleen maan johtoon.

New Yorkissa toimiva kansainvälisen politiikan professori Nina Khrushcheva pitää mahdollisena, että presidentin tytär Ivanka Trump nousee pikkuhiljaa Trumpin käynnistämän poliittisen liikkeen johtoon. Monet merkit viittaavat hänen mukaansa siihen, että Ivanka Trump asettuisi ehdolle senaattiin.

“Mutta on myös mahdollista, että Donald antaa sivustatukea, kun Ivanka pyrkii republikaanien presidenttiehdokkaaksi”, hän kirjoittaa  kanadalaisessa Globe and Mail -päivälehdessä.

Khrushcheva on edesmenneen neuvostojohtajan Nikita Hruštšovin pojantyttären tytär.

 

Washingtonin mellakointi osoittaa, että vuonna 1854 orjuuden vastustamiseksi perustettu republikaaninen puolue on ajautunut Trumpin kauden päättyessä historiansa pahimpaan kriisiin. Talousliberalismia kannattaneesta konservatiivipuolueesta on tullut äärioikeistolainen populistipuolue, joka ei kunnioita demokratian periaatteita.

Samalla puolue on ajautunut tappiokierteeseen. Republikaanit menettivät vuoden 2018 välivaaleissa enemmistönsä edustajainhuoneessa. Marraskuussa he hävisivät presidentinvaalit ja nyt menetettiin enemmistö myös senaatissa.

The New York Timesin kolumnisti Thomas L. Friedman kehottaa maltillisia republikaaneja irtautumaan Trumpista ja perustamaan kiireellisesti uuden periaatteellisen konservatiivipuolueen. Hänen mukaansa sellaiselle löytyisi helposti rahoittajia yritysmaailmasta.

”Siitä tulisi erittäin vaikutusvaltainen tämän päivän jakautuneessa senaatissa”, Friedman arvioi.

“Se voisi toimia kriittisenä ryhmänä, joka ratkaisee, mikä Bidenin ajamat lait hyväksytään.”

Trumpin kannattajat ovat muodostaneet noin kaksi kolmasosaa republikaanien äänestäjäkunnasta. Puolueen hajotessa siitä kehittyisi populistinen ja nationalistipuolue, joka hakisi kannatusta lähinnä heikosti koulutetulta valkoiselta työväenluokalta.