Huiviväittely jakaa Euroopan musliminaisten mielipiteitä

huivit
Teksti
Silja Lanas Cavada

Islaminuskoiset naiset etsivät identiteettiään kiivaana käyvän huntuväittelyn takana.

Ilham Moussaid
Huivia käyttävä ranskalaisopiskelija Ilham Moussaid on ehdolla Ranskan aluevaaleissa. Tieto hänen ehdokkuudestaan hämmentää entisestään Ranskassa käynnissä olevaa kansallista identiteettikeskustelua. Kuva Gerard Julien / AP / Lehtikuva

”Olen kaikkea huivin käyttöä vastaan, olipa käytön syy mikä tahansa, koska se on minusta naisen alistamisen symboli”, algerialainen lakinainen ja kirjailija Wassyla Tamzali sanoo Brysselissä.

Burka-kaavulla ei Tamzalin mielestä ole mitään tekemistä islamin uskonnon tai muslimi-identiteetin kanssa. Se on hänen mukaansa pelkästään ”naisen kesytyksen väline”.

Tamzalin oma musliminaisen historia on huivista vapautumisen historiaa. Hänelle ei tulisi mielenkään käyttää Euroopassa asuvana naisena hijab-huivia tai kasvot peittävää burkaa, jossa ristikko peittää silmät.

Euroopassa asuvien musliminaisten burkan käytöstä on kiistelty viime aikoina kiivaasti etenkin Ranskassa, jossa on käyty keskustelua kansallisesta identiteetistä.

Presidentti Nicolas Sarkozy on ollut sitä mieltä, että burkan käyttö riitelee ranskalaisia arvoja vastaan ja sen käyttö pitäisi kieltää muun muassa kouluissa, virastoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Brysselissä toimivan eurooppalaisen muslimiverkoston EMN:n johtaja Malika Hamidi sanoo, että muslimit tuntevat tällä hetkellä olevansa Euroopassa toisen luokan kansalaisia.

”Täytyy muistaa, että osa musliminaisista käyttää huivia myös omasta tahdostaan”, huivia itse käyttävä Hamidi toteaa. ”Siksi ihmettelen käynnissä olevaa keskustelua siitä, että meidät pitäisi nyt emansipoida ja ottaa huivi pois. Eurooppalaisten musliminaisten ongelmat ovat ihan muualla kuin huivikysymyksessä, kuten perheväkivallassa ja työllistymisessä.”

Myös europarlamentaarikko Sajjad Karim, brittimeppien ainoa muslimi, on sitä mieltä, että eurooppalaisella musliminaisella pitäisi olla halutessaan oikeus pukeutua niin kuin itse haluaa.

”Minusta huivin käyttämisen kieltäminen lailla on väärä tapa toimia. Se on sama asia kuin sanoisimme, ettei kukaan Euroopassa saa värjätä hiuksiaan vaaleanpunaisiksi.”

Ranskan aluevaalien alla huivikeskustelun symboliksi on noussut marokkolaissyntyinen opiskelija Ilham Moussaid, joka on äärivasemmistolaisen NPA-puolueen ehdokas. Hän pukeutuu valkoiseen Hijab-huiviin ja on ilmoittanut julkisuudessa olevansa paitsi muslimi myös feministi.

Moussaid on sanonut, että hän aikoo käyttää huivia julkisesti vastakin, vaikka pääsisi läpi sunnuntaina päättyvissä vaaleissa.

Aiheesta lisää:
Husein Muhammed: ”Islamistit ja länsimainen äärioikeisto elävät epäpyhässä liitossa”
(Suomenkuvalehti.fi 20.3.2010)