Huippujuristi puolustaa Thaimaan punapaitoja: "Poikkeustila polkee ihmisoikeuksia"

punapaidat
Teksti
Hanna Leivonniemi

Huippujuristi Robert Amsterdam puolustaa nyt Thaimaan punapaitoja. Hänen mielestään maata johtaa laiton pääministeri.

Punapaidat
Parisataa punapaitoina tunnetun UDD-liikkeen jäsentä otti osaa hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen Bangkokissa sunnuntaina 25.heinäkuuta huolimatta poikkeustilasta, joka kieltää joukkokoontumiset. Kuva Abichart Weerawong / AP / Lehtikuva.

Viime keväisten mellakoiden jäljiltä Thaimaassa on yhä voimassa poikkeustila, joka sallii viranomaisten pitää epäiltyä vangittuna kolmekymmentä päivää ilman syytettä. Yli viiden ihmisen kokoontumiset on kielletty, ja viranomaiset ovat sulkeneet ”punapaitoina” tunnetun opposition tv-kanavan, lehtiä ja radioasemia sekä tuhansia internet-sivustoja.

Myös punapaitoja rahoittavien yksityisten ihmisten rahasiirtoja on jäädytetty.

Satoja mielenosoittajia on yhä pidätettynä, ja noin 50 punapaitojen johtajaa odottaa mahdollinen kuolemantuomio terroristisyytösten perusteella.

Pidätysmääräyksen on saanut myös maanpaossa elävä entinen pääministeri Thaksin Sinawatra, jota syytetään terrorismista ja kannattajiensa yllyttämisestä levottomuuksiin.

”Thaimaan hallitus pelaa peliä, jossa se yrittää leimata poliittisen opposition jäseniä terroristeiksi, samaan tapaan kuin Zimbabwessa Robert Mugabe, ja pysyä näin itse vallassa”, lataa asianajaja Robert Amsterdam puhelimitse Ranskasta.

Amsterdam tunnetaan Suomessa parhaiten öljyjätti Jukosin entisen pääjohtajan Mihail Hodorkovskin puolustusasianajajana.

Nyt hän edustaa sotilasvallankaappauksella vuonna 2006 syrjäytettyä Thaimaan entistä pääministeriä Thaksin Sinawatraa ja tämän kannattajia, punapaitoja.

”Thaksin Sinawatra otti minuun yhteyttä viisi kuukautta sitten. Hän oli hyvin huolissaan armeijan mahdollisista hyökkäyksistä punapaitoja vastaan ja pyysi minua katsomaan, mitä voisin tehdä.”

Amsterdam matkusti Bangkokiin ja puhui punapaitojen johtajien kanssa juuri ennen kuin armeija tunkeutui mielenosoittajien leiriin toukokuussa ja hajotti sen väkivaltaisesti. Väkivaltaisuuksissa huhti- ja toukokuussa sai surmansa yhteensä 90 ihmistä. Loukkaantuneita oli lähes 2 000.

”Suurin osa mielenosoittajista oli aseistautumattomia maanviljelijöitä pohjoisesta. Armeija käytti tarpeetonta voimaa tunkeutuessaan leiriin.”

Kansa jakaantui kahtia

Tapahtumat saivat alkunsa jo vuonna 2006, kun armeija kaappasi vallan pääministeri Thaksinin ollessa ulkomailla.

Sotilasjuntta kirjoitti uuden perustuslain, hajotti parlamentin ja perustuslakituomioistuimen sekä pidätti ja vaihtoi useita hallituksen jäseniä. Thaksinin Thai Rak Thai -puolue hajotettiin ja siltä kiellettiin osallistuminen maan politiikkaan.

Amsterdamin mukaan vallankaappauksen taustalla oli Bangkokin eliitti, jolta Thaksin oli riistänyt kulissien takaista valtaa.

”He halusivat vallan takaisin ja syrjäyttivät vaaleilla valitun pääministerin. Tämä ei ole ensimmäinen kerta Thaimaassa.”

Thaksin puolestaan pakeni maasta. Hänet tuomittiin myöhemmin korruptiosyytteistä kahdeksi vuodeksi vankilaan, Amsterdamin mukaan hyvin löysin perustein.

”He syyttävät häntä korruptiosta, mutta syytteet ovat hyvin heppoiset ja perustuvat hänen ex-vaimonsa maakauppoihin. En sano, etteikö tapausta saisi tutkia, mutta Thaksinilla pitäisi olla oikeus puolueettomaan oikeudenkäyntiin.”

Pääministeriksi nousi lopulta nykyinen pääministeri Abhisit Vejjajiva loppuvuonna 2008.

Punapaitojen mielestä pääministeri on armeijan ja kulissien takaista valtaa käyttävän eliitin sätkynukke, joka on noussut valtaan ilman vaalien suomaa mandaattia kansalta.

Maaliskuussa punapaidat aloittivat kaksi kuukautta kestäneet istumamielenosoitukset Bangkokin keskustan hienostokortteleissa ja alkoivat vaatia pääministerin eroa ja uusia vaaleja. Huhtikuussa mielenosoitukset kääntyivät verisiksi, ja toukokuussa armeija hyökkäsi leiriin ja hajotti sen väkivalloin.

Puolueeton tutkinta

Thaimaan istuva pääministeri Abhisit Vejjajiva on luvannut toukokuun tapahtumista riippumattoman tutkinnan, mutta Amsterdam ei luota lupaukseen.

”Meillä on todisteita siitä, että armeija, maan hallitus ja sen takana olevat tahot ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikkomuksiin mellakoiden aikana. Pitäisi perustaa totuuskomissio, joka on puolueeton, lakia kunnioittava ja kansainvälisen yhteisön valvoma. Se, mitä Abhisit tällä hetkellä kutsuu totuuskomissioksi, on pelkkä farssi.”

Punapaidat ovat häipyneet maan alle, ja viranomaisilla on laajat valtuudet vaientaa mielenosoitukset ja valvoa lehdistöä.

Amsterdamin mukaan kyseessä on vain epätoivoinen yritys pysytellä vallassa.

”Hallitus on julistanut mellakoiden varjolla hätätilan, joka antaa sille orwellilaisen vallan hiljentää kaikki itselle epämieluisat äänet. He käyttävät sanoja kuten demokratia, mutta tekevät demokratiasta pilaa. He käyttävät itse luomiensa lakien tuomaa turvaa pelotellakseen ihmisiä olemaan hiljaa.”

Uudet vaalit Thaimaassa pidetään viimeistään ensi vuonna.

”Abhisit on itse luvannut vaalit, eikä hallitus voi niitä loputtomiin lykätä. Sitä tosin ei voi tietää, tuleeko vaaleista puolueettomat.”