Huikea juhla, vaikea arki

albaanit
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Haave yhdestä suur-Albaniasta alkoi jo elää Kosovon itsenäisyysjuhlissa.

Sadat tuhannet albaanit juhlivat Kosovossa maan itsenäisyysjulistusta sunnuntaina. Pureva pakkanenkaan ei hillinnyt humua pääkaupungissa Pristinassa, jossa uutta asemaa juhlittiin muun muassa ilmaisilla itsenäisyysdrinkeillä.

Tunnelma kaupungissa muistutti lähinnä uudenvuoden juhlintaa, kun nuoriso alkoi räjäytellä ilotulitteita jo hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa.

Pääministeri Hashim Thaci luki historiallisen itsenäisyysjulistuksen parlamentille iltapäivällä.

“Kosovo on nyt vapaa, riippumaton ja itsenäinen valtio. Onneksi olkoon”, hän julisti.

Tämän jälkeen ihmiset puhkesivat Äiti Teresan pääbulevardilla äänekkääseen juhlintaan. Serbia ilmoitti välittömästi, ettei se koskaan hyväksy Kosovon itsenäisyyttä.

Toiveena työpaikka

Itsenäisyysjuhla ei kuitenkaan peittänyt alleen, että pienellä kansalla on edessään karu arki. Työttömyys on korkeaa, korruptio rehottaa, ja salakuljetus on monien pääelinkeino.

Kahden pienen poikansa kanssa juhlaan tullut Gjyneyt Bikliqi toivoi, että itsenäisyys toisi hänen lapsilleen paremman tulevaisuuden. Hän toivoi etenkin parannuksia koulujärjestelmään.

Oikeusministeriössä työskentelevä Bikliqi myönsi, että monilla albaaniperheillä rahat ovat tiukalla.

“Jos saisimme yhteensä 700 euroa kuussa, pärjäisimme hyvin, mutta juuri nyt vaimollani ei ole töitä”, hän kertoo.

“Tekisin mitä työtä tahansa”, Teuta-vaimo painotti.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta perhe ei halua lähteä Kosovosta.

“Tämä on minun maani. Isäni kuoli kaksi vuotta sitten ja hän olisi kovasti halunnut nähdä, kun tänään saamme itsenäisyyden”, nuori isä kertoi.

Suur-Albania jo mielessä

Silmiinpistävää oli, että kaduilla näkyi paljon juhlijoita Kosovon ulkopuolelta. Etenkin Albaniasta ja Makedoniasta oli saapunut tuhansia albaaneja. Monien naapurimaiden asukkaiden mielessä eli jo ajatus yhdestä suuresta albaanivaltiosta, johon liittyisivät niin Albanian, Kosovon kuin Makedoniankin albaanit.

“Tänään meille riittää Kosovon itsenäisyys, mutta tulevaisuudessa meillä on vain yksi maa”, 80-vuotias Tafil Cota pohti.

Hän oli matkustanut Pristinaan 11 tuntia yöbussilla muiden albaanien kanssa. Kuljetus oli järjestetty ilmaiseksi.

32-vuotias Sevdail Avdili oli puolestaan saapunut Makedoniasta kavereineen autolla. Myös hän uskoi yhteisen albaanivaltion toteutuvan joskus.

“Euroopan unionissa ei ole rajoja, joten ei niitä pidä olla albaanien välilläkään”, Avdili sanoi.

Maltillinen muslimimaa

Kosovon kahden miljoonan asukkaan väestö on enimmäkseen nuorta. Ylivoimainen enemmistö on muslimeja. Kulttuuri on kuitenkin maallista. Esimerkiksi alkoholi virtasi itsenäisyysjuhlissa vuolaasti, vaikkei islam sitä periaatteessa suvaitsekaan.

Imaami Kastriot Duka toivoi, että itsenäisessä Kosovossa uskonto saisi näkyvämmän roolin. Näin esimerkiksi huumekauppa vähenisi. Kosovon islamilaisuus ei kuitenkaan pitäisi olla este maan EU-jäsenyydelle.

“Jos Eurooppa on demokraattinen, uskonnolla, rodulla tai kulttuurilla ei pitäisi olla väliä”, Duka sanoi.

Teksti Erja Yläjärvi (STT)