Hizbollahilla kylässä: Terroristijärjestön museo vai ainutlaatuinen perhekohde?

Hizbollah
Teksti
Anna Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

“Vastarinnan turistinähtävyys” Etelä-Libanonin Mleetassa on osalle libanonilaisista ainutlaatuinen perhekohde. Yhdysvallat luokittelisi näyttelyn terroristijärjestön museoksi.

Merkava Mark 4 -tankki, opaslehtisen mukaan Israelin armeijan ylpeys, nyt solmittuna Hizbollahin voimannäytöksi. Kuvat Anna Kokko.


Useista sodista kärsinyt Etelä-Libanon ei ole yleisin – eikä välttämättä aina se turvallisin – turistikohde edes libanonilaisille. Mleeta-nimisen pikkukylän läheltä löytyy kuitenkin nähtävyys, joka yllättää ammattimaisuudellaan. Modernit, harmaat rakennukset sulautuvat jylhien vuorien hallitsemaan ympäristöön. Metsässä kiemurtelevat polut on päällystetty helposti kuljettaviksi, ja selkeät kyltit opastavat vierailijaa. Kaikesta huokuu rauha ja siisteys. Lapset juoksentelevat suihkulähteen ympärillä, vieressä puutarhuri leikkaa ruusupensaita.

Mleeta ei kuitenkaan ole mikä tahansa perhekohde. Vuoteen 2000 asti kukkula oli yksi Hizbollahin tärkeimmistä tukikohdista, joista järjestö taisteli Libanonin sisällissodan aikaan maan eteläosia miehittänyttä Israelia vastaan. Nyt nähtävyys esittelee Hizbollahin toiminnan lisäksi Israelilta kaapattuja aseita ja hehkuttaa järjestön itse julistamaa voittoa vuoden 2006 sodassa juutalaisvaltiota vastaan.

Vuoden 2006 sodan lopputuloksen lisäksi myös itse järjestön rooli on kiistanalainen. Libanonissa väitellään jatkuvasti Hizbollahin asevoimista, jotka ovat suuremmat kuin maan oma armeija. Muun muassa Yhdysvallat on julistanut shiiajärjestön terroristiryhmäksi, minkä takia osa amerikkalaisturisteista saattaa jopa peitellä Mleetassa vierailua kotimaahan palattuaan. Euroopan unioni taas ei ole saavuttanut Hizbollahin määritelmästä yksimielisyyttä.

“Israel on nujerrettu”

Kuiluksi nimetty muistomerkki symboloi Israelin häviötä. Hepreankielinen teksti keskellä tarkoittaa helvettiä.

Opastettu kierros Mleetassa alkaa kymmenen minuutin filmillä, joka esittelee Hizbollahin historian mahtipontisen musiikin tahdittamana. Sotimisen lisäksi kuvataan taistelijoiden ankaria elinoloja Mleetan tukikohdassa. Kertojana toimii järjestön nykyinen johtaja Hassan Nasrallah, joka lopettaa videon julistamalla Israelin nujerretuksi.

Vihollisen nöyryyttäminen jatkuu pihamaalla, Kuiluksi (The Abyss) nimetyn muistomerkin kohdalla. Tänne on aseteltu israelilaisilta Libanoniin jääneitä aseita, joista osa näyttää olevan kuin vajoamaisillaan juoksuhiekkaan. Yhden tankin piippu on symbolisesti väännetty solmuun. Rapistuneen asekokonaisuuden kruunaa hepreankielinen, helvettiä tarkoittava teksti.

Herra Musawiksi esittäytynyt museo-opas pitää myös taannoista Hizbollahin laukaiseman lennokin miehittämätöntä lentoa Israelin yli näyttönä osapuolten välisestä kauhun tasapainosta.
“Kone lensi koko Israelin yli ennen kuin se ammuttiin alas. Israel pelkää Hizbollahin iskua koko maa-alueelleen: siksi he eivät uskalla hyökätä meitä vastaan.”

Rukoilevat taistelijat

Uskonto kuuluu näyttelyn mukaan olennaisesti Hizbollah-taistelijoiden elämään. Tässä sotilas rukoilee yhdessä tunnelin huoneista.

Opastettu osuus päättyy pian, eikä vierailijoiden kysymyksille varata aikaa. Loput näyttelystä, metsässä kiertelevän polun, turistit saavat kulkea itse. Matkan varrelle on pystytetty Hizbollahin omia aseita sekä taistelijoiksi puettuja nukkeja. Opastekyltit selvittävät järjestön eri vaiheita, ja useissa kohdissa ylistetään marttyyrejä. Lisäksi yleisö pääsee tutustumaan 200 metrin pituiseen tunneliin, jossa on vuosien varrella elänyt yhteensä yli 7000 taistelijaa.

Aseellisen voiman lisäksi uskonto on vahvasti läsnä. Videosta lähtien Hizbollah esitetään hartaasti uskonnollisena, Jumalan nimeen taistelevana ryhmänä. Tunnelissa yksi huoneista on koristeltu erityisesti rukoushuoneeksi. Myös vierailijoille on varattu rukoustilat, miehille ja naisille erikseen. Vaikka Hizbollah edustaa islamin shiialaista suuntausta, näyttely ei kerro sitä missään vaiheessa.

Kohde vaikenee muistakin tosiasioista. Täällä Hizbollah näyttäytyy puhtaasti libanonilaisena vastarintaliikkeenä, vaikka se perustettiin vuonna 1982 yhteistyössä Iranin kanssa. Edelleen Iran on Syyrian ohella Hizbollahin tärkein tukija. Joidenkin arvioiden mukaan Iran rahoittaa valtaosan Hizbollahin budjetista. Syyria taas on perinteisesti ollut tärkeä maareitti Iranilta saatujen aseiden kuljetukseen.

Vastarinta koko Libanonin puolesta

Metsäpolku avaa oven Hizbollah-taistelijoiden maailmaan. Tässä esitellään joukkojen taitamaa ensiapua.

Osittaisilla totuuksilla on kuitenkin selkeä syynsä. Hizbollah haluaa kohota Libanonin eri uskonnollisten ja etnisten sektien yläpuolelle koko kansan taistelijaksi. Alun videolla järjestön jäsenten kerrotaan tulleen “kaikkialta Libanonista” etelään taistelemaan. Kävelykierroksen päättää massiivinen monumentti, johon on kaiverrettu osa Nasrallahin puheesta vuoden 2000 Israelin perääntymisen jälkeen:

“Tämä ei ole yhden puolueen, osaston tai järjestön voitto. — Tämä on Libanonin voitto. Vastarinta [Hizbollah] oli kotimaan voima ja tulee sellaisena pysymään.”

Aikoinaan Nasrallahin puhe heijastelikin libanonilaisten mielipidettä. Uskonnollisista eroista huolimatta monet tukivat Hizbollahia, joka oli ainoa tarpeeksi vahva järjestö taistelemaan Israelia vastaan. Samasta syystä ryhmä sai kannatusta laajemminkin arabialueella, jossa kansalaiset ovat usein vaatineet johtajiltaan kovempia otteita Israelia vastaan.

Syyrian konflikti horjuttaa kannatusta

Matkamuistomyymälästä voi ostaa muun muassa Hizbollah-tunnuksella koristellun lautasen (keltainen vasemmalla).

Kahdessatoista vuodessa tilanne on kuitenkin muuttunut paljon. Nykyään Hizbollah vaikuttaa myös poliittisena puolueena ja joutuu siten kohtaamaan vastustajansa parlamentissa. Erityisesti Syyrian pitkittynyt konflikti saattaa olla järjestölle kohtalokas. Hizbollah tukee edelleen Syyrian presidentti Bashar al-Assadia, mikä on karsinut huomattavasti ryhmän tukijoita. Esimerkiksi tärkeä liittolainen, sosialistipuolueen johtaja Walid Jumblatt, on arvostellut järjestöä kovin sanoin.

Mleetan muistomerkki on nimetty paikaksi, jossa “maa puhui taivaalle”. Alkuvideolla esitetään, miten marttyyrien uhraamat henget yhdistävät verellään maailmamme tuonpuoleiseen. Taivaallisen yhteyden sijaan Hizbollahin todellinen haaste on kuitenkin luottamuksellisen suhteen jälleenrakentaminen ensin libanonilaisiin, sitten muuhun arabimaailmaan.

Nähtävyyden tarkoituksena on myös rahankeruu. Patruunan muotoisia keräyslippaita löytyy useita ympäri puistoa.