Heikentyykö suomalainen kuluttajansuoja EU:n vuoksi, Sirpa Pietikäinen?

europarlamentti
Teksti
Juho Salminen

Jos pari vuotta vanha jääkaappi menee rikki, onko myyjä vastuussa viasta tulevaisuudessakin. Kyllä on, vastaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Sirpa Pietikäinen
Sirpa Pietikäinen Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston järjestämässä lounastilaisuudessa uusille europarlamentaarikoille Helsingissä 11. kesäkuuta 2009. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Mitä tapahtuu suomalaiselle kuluttajansuojalle EU:n hampaissa? Heikentyykö se?

Tällainen pelko on ollut olemassa jo muutaman vuoden, sillä EU:ssa on suunnitteilla kuluttajansuojan täydellinen harmonisointi. Se tarkoittaa sitä, että unionin alueella myyjän vastuu tuotteen viasta loppuisi kahden vuoden jälkeen. Eikä mikään maa voisi poiketa tästä. Suomessa asiasta on tehty muun muassa adressi.

Suomalaisen kuluttajan kannalta tämä olisi selkeä heikennys oikeuksiin. Tällä hetkellä myyjän virhevastuu Suomessa riippuu siitä, millainen tuote on kyseessä.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) ei usko, että Euroopan parlamentti hyväksyy tällaista ideaa.

”Tässähän on kysymys nimensä mukaisesti kuluttajan suojasta, ei markkinoiden suojasta”, hän sanoo.

”Kuluttajansuojaan ei kuulu kuluttajan oikeuksien heikentäminen, kuten Suomessa kävisi.”

Muutoksia EU:n kuluttajasuojaan esitti asiasta vastaava bulgarialainen komissaari Meglena Kuneva vuonna 2008. Hän ei saa Pietikäiseltä hyvää arvosanaa työstään.

”Ehdotuksessa ei ole vertailtu olemassa olevaa kuluttajansuojaa ja käytäntöjä eri maissa. Jos haluamme saada EU:ssa yhteisen tason, se ei saa tarkoittaa nykyisen tason laskua missään maassa.”

Lisää nettikauppaa?

Direktiiviehdotuksen takana on se, että EU:n alueen sisällä ihmiset voisivat helpommin tehdä ostoksia yli maiden rajojen. Komissio haluaa myös lisää nettikauppaa.

Pietikäisen mielestä kaupan lisääminen on hyvä tavoite. Hän ei kuitenkaan usko, että suomalaiset vastedes innostuisivat ostamaan yhä enemmän vaikkapa espanjalaisesta nettikaupasta.

”Ei postimyyntikään lopettanut kaupoissa käyntiä. Ihmiset haluavat edelleen hypistellä tuotteita ennen ostamista.”

Pietikäinen kuuluu Euroopan parlamentissa talousvaliokuntaan, joka työstää kuluttajansuojasta lausuntoa. Se on tarkoitus saada parlamentin käsittelyyn syksyllä. Hän toimii valiokunnassa lausunnon valmistelijana.

Se ei vielä riitä asian varmistamiseksi. Parlamentin pitää päättää asiasta yhdessä EU:n neuvoston kanssa. Tämä tapahtunee aikaisintaan vuonna 2011.