Heidi Hautala: Lakimiehen kuolemasta epäillyt venäläisvirkamiehet mustalle listalle Suomessakin
Venäläinen asianajaja Sergei Magnitski kuoli epäilyttävissä oloissa marraskuussa 2009. Kuva AFP / Lehtikuva.
Kuutisenkymmentä venäläistä virkamiestä on Yhdysvaltain mustalla listalla: heille ei myönnetä viisumia ja heidän mahdolliset tilinsä Yhdysvalloissa jäädytetään. Yhdysvallat perustelee tekoaan sillä, että virkamiehiä epäillään osallisuudesta asianajaja Sergei Magnitskin kuolemaan moskovalaisessa tutkintavankilassa marraskuussa 2009.
Suomen kehitysministerin Heidi Hautalan mielestä Suomi ja EU voisivat ottaa esimerkkiä Yhdysvalloista ja panna toimeen samanlaisen matkustuskiellon. Hautala huomauttaa, että hän puhuu nyt ennen kaikkea entisenä europarlamentaarikkona, sillä hän oli aktiivisesti vaatimassa EU:lta toimia Magnitskin tapauksen johdosta.
“Vihkiydyin Magnitskin tapaukseen edellisessä tehtävässäni. Se ei kuulu nykyiseen toimivaltaani”, Hautala sanoo.
Viime vuoden joulukuussa Hautala äänesti europarlamentissa matkustuskiellon puolesta Magnitskin kuolemasta epäillyille virkamiehille siinä tapauksessa, että Venäjä ei ryhdy tutkimaan tapausta. Äänestys ei johtanut EU:n toimenpiteisiin.
Vaikka Hautalan tehtävä on muuttunut, mielipidettään hän ei ole muuttanut.
“Puolustan keinoa eli täsmäsanktiota: matkustuskiellon osoittamista juuri niille henkilöille, jotka halutaan saattaa vastuuseen”, Hautala sanoo.
Hautala on informoinut asiasta myös ulkoministeri Erkki Tuomiojaa.
Hautala kommentoi Yhdysvaltain mustaa listaa jo viime viikolla Euobserver-uutissivustolle. Muut suomalaiset ministerit eivät toistaiseksi ole ottaneet julkisuudessa kantaa Magnitskin tapaukseen tai matkustuskieltojen tarpeeseen.
Hermitagen puolustaja
Magnitski ehti olla tutkintavankeudessa lähes vuoden ennen kuolemaansa. Magnitskia epäiltiin osallisuudesta verorikoksiin sen jälkeen, kun hän oli todistanut sisäministeriön viranomaisia vastaan mittavassa petosjutussa.
Magnitski oli työskennellyt lakitoimisto Firestone Duncanissa ja puolusti Venäjällä sijoitusyhtiö Hermitage Capitalia, jota syytettiin veropetoksista. Hermitage kiisti kaikki syytteet. Yhtiön mukaan viranomaiset vaativat sitä maksamaan uudelleen jo maksettuja veroja ja käyttivät apunaan yhtiöltä takavarikoimiaan asiakirjoja.
Magnitskin kollegat syyttivät kuolemasta heti sisäministeriön viranomaisia. He tiesivät Magnitskin valittaneen vatsasäryistä, kärsineen haimaongelmista ja pyytäneen turhaan pääsyä lääkäriin. Syyttäjänviraston mukaan Magnitski kuoli yllättäen sydänvaivoihin.
Tapaus sai paljon kansainvälistä huomiota jo vuonna 2009. The Wall Street Journalin pääkirjoituksessa Magnitskin kuolemaa kutsuttiin valtion hyväksymäksi murhaksi.
Kansainvälinen huomio oli mitä todennäköisimmin yhtenä syynä siihen, että presidentti Dmitri Medvedev määräsi tutkimaan Magnitskin kuolemaa.
Sormia poikki
Kuluvan vuoden heinäkuussa Kremlin neuvoa antava ihmisoikeusneuvosto myötäili raportissaan Magnitskin kollegoiden ja ihmisoikeusaktivistien kertomaa. Magnitski ei saanut pyytämäänsä lääkärinhoitoa ja lisäksi on syytä epäillä, että Magnitski kuoli pahoinpitelyn seurauksena. Sukulaiset löysivät Magnitskin ruumiista mustelmia, ja osa sormista oli poikki.
Pian raportin julkaisemisen jälkeen viranomaiset ilmoittivat aloittaneensa rikostutkinnan, jossa epäiltyinä on kaksi vankilan lääkäriä.