Hamasin ja Israelin vaikea tie rauhaan - pommitukset jatkuvat Gazassa

Gaza
Teksti
Kirsi Kallio
Palestiinalainen lapsi seisoo Israelin pommittaman talon vieressä Gazan kaupungissa tiistaina 20. marraskuuta. Kuva Hatem Moussa / AP / Lehtikuva.

Ainakin neljä ihmistä loukkaantui Gazassa tänä aamuna, kun Israelin F-16 -hävittäjä osui Gazan kaupungin asuntoalueella olevaan pankkiin. Israelin viikko sitten aloittamissa pommituksissa on kuollut yli 110 palestiinalaista. Suurin osa on siviilejä, joukossa on myös lapsia.

Myöhään maanantai-iltana kuoli Jabaliyan pakolaisleirillä perhe, johon kuuluivat vanhempien lisäksi 2- ja 4-vuotiaat lapset. Pommitukset jatkuvat edelleen.

Gaza on vastannut pommituksiin raketeilla, joista Iron Dome, Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä, on torjunut 300. Kolme israelilaista on kuollut raketteihin.

Länsirannalla palestiinalaiset ovat osoittaneet mieltään Israelin hyökkäyksiä vastaan. Kaksi Israelin turvallisuusjoukkojen haavoittamaa mielenosoittajaa kuoli tänään.

Israel ilmoitti aloittaneensa operaation estääkseen rakettihyökkäykset Gazasta. Aluetta hallinnoiva Hamas-järjestö taas on ilmoittanut, ettei se hyväksy Israelin asettavan mitään ehtoja, koska se katsoo Israelin aloittaneen hyökkäykset. Hamas vaatii Israelia lopettamaan jo kuusi vuotta kestäneen Gazan saarron. Israelin taas vaatii, ettei Gazasta ammuta enää yhtään rakettia.

Rauhanneuvotteluja on viime päivinä käyty Egyptissä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on saapui eilen Kairoon tapaamaan muun muassa Arabiliiton johtajan Nabil al-Arabin. Vielä tällä viikolla Ban Ki-moonin on määrä tavata Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Palestiinan presidentti Mahmoud Abbasin. Neuvottelut antavat toivoa siitä, että aselepo on mahdollinen.

Turvallisuusneuvostossa neuvottelut päätyivät umpikujaan Yhdysvaltojen jätettyä eriävän mielipiteensä. Se vaatii aselepoa eikä hyväksy minkäänlaisia toimia, jotka ovat sen esteenä.

Palestiinalaiset poliisit osallistuivat Gazan mielenosoituksissa kuolleen Rushdi Tamimin hautajaisiin tiistaina 20. marraskuuta. Kuva Majdi Mohammed / AP / Lehtikuva.
Palestiinalainen lapsi raunoituneen talon äärellä tiistaina 20. marraskuuta. Kuva Hatem Moussa / AP / Lehtikuva.
Israelilainen sotilas nukkuu panssaroitujen miehistönkuljetusajoneuvojen vieressä Gazan kaistalla aamulla 20. marraskuuta. Kuva Lefteris Pitarakis / AP / Lehtikuva.
Sodanvastainen mielenosoitus New Yorkissa maanantaina 19. marraskuuta. Kuva John Minchillo / AP / Lehtikuva.
Lähteet: Al-Jazeera