Halonen ja Putin illallisella: "Jatkamme vanhoja hyviä keskusteluja"

Tarja Halonen ja Vladimir Putin
Tasavallan presidentti Tarja Halonen tapasi Venäjän pääministerin Vladimir Putinin Moskovassa 9. marraskuuta 2010. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Venäjän tandemhallinto tuotti erikoisuuden Suomen presidentin valtiovierailulle: Kun presidentti Tarja Halonen oli tiistaina käynyt valtiovierailun viralliset keskustelut Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin kanssa, päivä jatkui epämuodollisella illallisella Venäjän entisen presidentin ja nykyisen pääministerin Vladimir Putinin kanssa.

Keskustelunaiheista Putinin kanssa Halonen ei vielä kaksi tuntia ennen illallista osannut kertoa.

”Se on ihan auki”, Halonen vastasi kysymykseen siitä, mistä hän aikoo Putinin kanssa keskustella.

”Pääministeri Putin on halunnut tavata, ja sen sitten näkee. Mehän emme varsinaisesti neuvottele. Hän on pääministeri ja minä olen presidentti. Mutta me olemme tehneet yhteistyötä 15 vuotta, ja Putin juttelee minulle mielellään”, Halonen sanoi.

Residenssissään Novo-Ogarjovossa Halosen otti vastaan Putin, joka hymyili leveämmin kuin Medvedev kertaakaan päivän aikana.

”Arvoisa rouva tasavallan presidentti, hyvä Tarja, olen iloinen, että olet täällä. Minun ei tarvitse puhua maittemme hyvistä suhteista”, aloitti Putin tapaamisen. ”Kauppa sujuu. Meillä ei ole ongelmia, mitä emme voisi ratkaista, mutta kysymyksiä aina on. Ja tulemme varmaan puhumaan kaikista niistä kysymyksistä.”

Halonen kertoi, että päivän neuvottelut ministerien ja presidenttien olivat menneet mainiosti. Putinin kanssa hän halusi puhua tulevaisuudesta ja jatkaa ”vanhoja hyviä keskusteluita”, joihin mahtuisi esimerkiksi koko maailmaa koskeva globalisaatio.

”Meillä on aina aika loppunut kesken”, Halonen muistutti.

”Nyt ei ole kiirettä, puhutaan yksityiskohtaisesti”, vastasi Putin.

Ja niin illallinen pääsi käyntiin kameroiden ja toimittajien ulottumattomissa.

Tänään keskiviikkoaamuna Halosen seurueen matka jatkuu Tatarstanin pääkaupunkiin Kazaniin.