Hallitus ja BP eri linjoilla Meksikonlahdella: Toimiiko kupu öljyputkessa sittenkään kuin korkki pullonsuussa?

BP
Teksti
Netta Vuorinen
BP:n asentama kupu on kirvoittanut ristiriitaisia kannanottoja. Kuva / AP / Lehtikuva.

Öljyä tihkuu veteen edelleen Meksikonlahdella, mutta aiempaa verkkaisempaan tahtiin. Tutkijat, Yhdysvaltain hallitus ja BP:n edustajat ovat kuitenkin erimielisiä tuoreimman tukkimiskokeilun onnistumisesta.

Meksikonlahdella vuotavan öljyputken päälle asennettiin viime viikolla uusi, tiukemmin istuva kupu. Siitä lähtien asiantuntijat ovat tarkkailleet öljytaskun toimintaa. Pelastusyrityksen riskinä on liian suureksi kasvava paine, joka saattaa repäistä meren pohjaan uuden öljyä vuotavan aukon.

Tällä hetkellä paine öljytaskussa on odotettua alhaisempi. On mahdollista, että taskussa on arvioitua vähemmän öljyä. Toinen vaihtoehto on vielä löytämätön, uusi vuotokohta.

Öljyä alkoi tihkua torstaina asennetun uuden kuvun alta myöhään sunnuntaina. Tutkijat eivät kuitenkaan toistaiseksi pidä tihkumista merkittävänä takaiskuna. Rannalla toimivien pelastustyöntekijöiden mukaan öljyä ei enää ajaudu maalle yhtä paljon kuin ennen.

BP:n ja hallituksen näkökannat uudesta kuvusta ovat olleet ristiriitaiset. Öljyjätti toivoo, että uuden kuvun voisi jättää paikalleen kuin korkin pullonsuuhun, kunnes öljytaskuun saadaan porattua uudet reiät öljyn pumppaamiseksi. Viranomaiset ovat kuitenkin varovaisempia  ja toivovat, että öljyn keräämistä voitaisiin jatkaa kuvussa kiinni olevan putken avulla. Tällöin uuden öljyvuodon syntymisen riski olisi hiukan pienempi.

Lue kaikki jutut Meksikonlahden öljykatastrofista SK:n Teemat-osiosta.

Lähde AP