Haiti herää henkiin: Unicef pyrkii saamaan lapset takaisin kouluun

Haiti
Teksti
Netta Vuorinen
Vanhemmat joutuivat Haitin maanjäristyksessä eroon lapsestaan, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Junior Alexis ja Nadine Devilme tyttärensä Jennyn kanssa. Kuva J Pat Carter / AP / Lehtikuva

Neljä päivää Haitin maanjäristyksen jälkeen kenttäsairaalaan tuotiin kahden kuukauden ikäinen, pahasti loukkaantunut tyttövauva. Lapsi oli pelastettu sortuneen talon raunioista kuolleen naisen käsivarsilta.

Koska lääkärit olettivat tytön jääneen orvoksi, hänet lennätettiin sairaalahoitoon Floridaan. Samaan aikaan Port-au-Princessä tuhoisasta järistyksestä selvinneet Junior Alexis ja Nadine Devilme etsivät tytärtään Jennyä, jonka he olivat nähneet putoavan asuntonsa lattian läpi lastenhoitajan sylissä katastrofin aikana.

Naapurien avulla Alexis ja Devilme saivat tietää päiväkausia kestäneen etsinnän jälkeen, että Jenny oli viety miamilaiseen sairaalaan saamaan hoitoa. Onnellinen jälleennäkeminen oli kuitenkin kovan työn takana.

Ilman viisumia ja passia vanhemmilla ei ollut asiaa Yhdysvaltoihin. Lisäksi Devilmen ja Alexisisin tuli todistaa, että Jenny todella on heidän tyttärensä. Viikkojen odotuksen jälkeen vanhemmat pääsivät antamaan verinäytteen DNA-testausta varten. Positiivinen tulos saatiin 16. maaliskuuta.

Passien ja viisumien hankintaan kului kuitenkin vielä pari viikkoa. Maanantaina, lähes kolme kuukautta maanjäristyksen jälkeen perhe oli jälleen koossa.

Haiti toipuu hitaasti

Tammikuinen maanjäristys hajotti satoja tuhansia perheitä. Vaikka kaikille haitilaislapsille ei käy yhtä onnekkaasti kuin Alexisisin perheelle, Unicefillä on kunnianhimoisia suunnitelmia.

Miljoonat lapset ovat joutuneet jättämään koulunkäynnin kesken lähes kolmeksi kuukaudeksi. Unicefin tavoite on saada noin 375 000 lasta takaisin koulunpenkille seuraavan kahden kuukauden aikana.

Haaste on kuitenkin suuri. Maanjäristyksessä tuhoutui opetusministeriö ja noin 4 000 koulua. Lisäksi yli 1 300 kouluissa työskennellyttä ihmistä sai surmansa.

”Tiedämme, että koulutuksen kunnollinen jatkaminen vie aikaa. Uskomme kuitenkin, että pienikin tavallisen arjen häivähdys tuo perheille hiukan lisää turvallisuuden ja normaaliuden tunnetta”, sanoo YK:n tiedottaja Christiane Berthiaume.

Opinahjot ovat kuitenkin aivan alkutekijöissään, ja normaalia kouluympäristöä joudutaan odottelemaan vielä pitkään. Tähän mennessä Unicef on yhdessä Hatin hallituksen kanssa pystyttänyt 3000 koulutelttaa.

”Kaikki on tuhoutunut, joten kaikki on aloitettava tyhjästä. Ensin pyrimme takaamaan, että jokaisessa koulussa on vessoja sekä puhdasta vettä. Sitten tulevat pulpetit, kynät, kirjat…”, Berthiaume luettelee.

Lähteet: CNN, Voice of America