Ground Zero: Salaperäinen alus saa mielikuvituksen liikkeelle

Ground Zero
Teksti
Karri Kokko
Yli kaksisataa vuotta vanhan aluksen jäänteet erottuvat selvästi Manhattanin syvyyksistä. Kuva Mark Lennihan / AP / Lehtikuva.

Terroristien iskussa tuhoutuneen WTC:n alta löytynyt vanha laivanrunko paljastaa salojaan.

Aluksen osittain maatunut runko löytyi kymmenkunta metriä kadunpinnan alapuolelta, kun uuden rakennuksen autotalleille kaivettiin tilaa. Arkeologien mukaan 1700-luvulta peräisin olevaa laivanromua käytettiin osana täytemaata, jolla Manhattanin eteläkärjen maa-aluetta kasvatettiin vuoden kaksisataa vuotta sitten.

Tutkijoilla on kiire dokumentoida löytönsä, sillä vaikka maan sisällä puisen aluksen osat ovat säilyneet suhteellisen hyvin, ne alkavat nopeasti hapertua jouduttuaan tekemisiiin ilman kanssa.

Alus on saattanut seilata Karibianmerellä, mutta tarkempaa tietoa sen valmistumisesta tai myöhemmästä kohtalosta ei ole.

Tiedon puute saa mielikuvituksen liikkeelle ja nostattaa esiin romanttisia mielikuvia. Millaista lastia laiva on kuljettanut? Onko alus joutunut tekemisiin pääkallolippujen kanssa vai kenties itse kantanut sellaista?

Tällaisissa tapauksissa myös harrastajien asiantuntemuksesta saattaa olla hyötyä. New York Times julkaisi nettisivuillaan kaivauksia esittelevän kuvasarjan ja kehotti vanhoista laivoista ja merenkulun historiasta jotain tietäviä vilkaisemaan kuvia ja esittämään niistä oman tulkintansa.

Tutkijat ovat toiveikkaita. Vanhojen karttojen mukaan löytöpaikan seutu on vanhaa satama-aluetta. Kukaties ikivanhalle laivanrötiskölle saadaan vielä nimikin.

Lähteet New York Times ja Washington Post