Forbes listasi Venäjän superrikkaat - joukossa yhä lisää pääministeri Putinin ystäviä

Forbes
Teksti
Anne Kuorsalo

Venäjällä on jälleen listattu maan superrikkaat. Arvion tehneen Forbes -lehden mukaan joukkoon on kiivennyt yhä uusia pääministeri Vladimir Putinin ystäviä, joista osa on myös Suomen kansalaisia.

Pääministeri Vladimir Putin (oik.) ja maakaasujätti Gazpromin toimitusjohtaja Alexey Miller uuden kaasuputkilinjan avajaisseremoniassa Sochissa 6. kesäkuuta 2011.  Kuva Alexey Druzhinin / AFP / Lehtikuva.


Talouslehti Forbesin venäjänkielisen painoksen mukaan Venäjän 26. rikkaimmaksi on noussut öljykauppias Gennadi Timshenko. Hänen omaisuutensa arvoksi lasketaan 5,5 miljardia dollaria.

Timshenko pyörittää yhtä maailman suurinta öljyn välityskauppaa hoitavaa yritystä Gunvoria Sveitsissä, mutta on myös Suomen kansalainen.

Timshenkon vaurauden voi ennakoida vain paisuvan, sillä Gunvorille kuuluva uusi öljysatama Ust-Lugassa Pietarin eteläpuolella on otettu tänä keväänä käyttöön. Siitä ennakoidaan venäläislehtien mukaan maan suurinta öljyn vientisatamaa, kunhan koko terminaalialue valmistuu vuoteen 2013 mennessä.

Putinia ja Timshenkoa yhdistää mm. Karjalan kannaksella sijaitseva huvilayhdyskunta nimeltä Ozero, Järvi. Tämän 1990-luvun alussa perustetun huvilakylän asukkaisiin kuuluu niin ikään Forbesin lisatalla sijalla 65. oleva Juri Kovaltshuk. Hänen 1,5 miljardin dollarin vaurautensa nojaa Rossija-pankkiin ja mediaomistuksiin.

Ozero syntyi, kun Pietarin kaupungin ulkomaansuhteiden hallinnossa toiminut ystäväjoukko ryhtyi 1990-luvun alkupuolella etsimään huvila-aluetta. Maat järjesti aikaisemmin Priozerskin, suomalaisittain Käkisalmen johdossa toiminut Viktor Zubkov.

Zubkovista tuli myöhemmin jopa Putinin pääministeri. Edelleen hän on hallituksen ensimmäinen varapääministeri. Hän on myös toiminut maakaasujätti Gazpromin hallituksen puheenjohtajana, mutta nyt presidentti Dmitri Medvedev on vaatinut ministereitä eroamaan valtionyritysten hallituksista.

Zubkov valitsi ystäviensä huvilapaikaksi Komsomolskojen rannat. Suomalaisaikana järven nimi oli Kiimajärvi. Nykyinen nimi on omistettu neuvostoajan kommunistisen puolueen nuorisojärjestölle.

Forbesin listalla mainitaan toinenkin Suomen kansalainen, joka Ozeron-haaran sijasta kytkeytyy Putiniin pääministerin lempiharrastuksen kautta. Sijalla 170 on Venäjän judoseuran varapuheenjohtaja Boris Rotenberg 550 miljoonan dollarin omaisuudella.

Hänen veljensä Arkadi on onnistunut liiketoimissaan vielä paremmin. Arkadi Rotenbergin omaisuuden arvo on lehden mukaan 1,1 miljardia dollaria. Se takaa listauksella sijan 92. Veljesten yritys Stroigazmontazh on maakaasujätti Gazpromin keskeisiä alihankkijoita ja urakoi muun muassa uuden Nord Stream -kaasuputken rakentamista.

Oikaisu:

Cocomms-viestintätoimisto välitti Suomen Kuvalehdelle Gennadi Timshenkon viestin koskien jutussa mainittua, Karjalassa sijaitsevaa huvila-aluetta. Viestintätoimiston ja Timshenkon mukaan jutussa oli väärää tietoa Karjalassa olevasta huvila-alueesta, jonka kanssa hänellä ei ole mitään tekemistä.