Filippiinien joukkomurhassa yli 40 uhria: Mistä on kyse?

Filippiinit
Teksti
Netta Vuorinen

Filippiinien paikallisvaalit käydään ensi toukokuussa. Jo nyt melkein 50 ”väärän” ehdokkaan tukijaa on surmattu.

Filippiinien joukkomurhassa kuolleen uhrin käsi pilkottaa poliisin sulkunauhan alta. Kuva Aaron Favila / AP / Lehtikuva

Maanantaiaamuna joukko Ismael Mangudadatun kannattajia lähti ilmoittamaan tätä paikallisvaalien kuvernööriehdokkaaksi. Seurue koostui hänen kannattajistaan, sukulaisistaan sekä journalisteista. Tähän mennessä seurueen jäsenistä 46 on kaivettu esiin joukkohaudoista. Toimittajat ilman rajoja -järjestö kutsui tapahtunutta historian pahimmaksi journalisteihin kohdistuneeksi iskuksi. Mistä on kyse?

Joukkomurhan ensimmäiset uhrit löydettiin eilen Maguindanaon provinssista Mindanaon saarelta. Mindanao on ainoa Filippiinien alue, jolla on erillinen paikallishallinto. Filippiinien hallitus on julistanut maan eteläosaan hätätilan.

Viranomaisten mukaan hirmutekojen takana oleva aseistautunut joukkio kannattaa Maguindanaon nykyistä kuvernööriä Andal Ampatuania. Ampatuan on hallinnut Maguindanaon aluetta kymmenen vuotta ja on Filippiinien presidentin Gloria Macapagal-Arroyon pitkäaikainen liittolainen.

Joukkomurhan uhreja löydettiin tänään lisää, jolloin kuolleiden määrä nousi neljäänkymmeneenkuuteen. Uhrit olivat suureksi osaksi uuden kuvernööriehdokkaan Ismael Mangudadatun tukijoita. Kuolleiden joukossa oli muun muassa Mangudadatun vaimo ja kaksi sisarta.

Tämänhetkisten tietojen mukaan uhreista ainakin 12 oli journalisteja. Julmat tapahtumat saivat alkunsa maanantaina, kun aseistettu joukkio pysäytti Mangudadatun kannattajien saattueen ja kidnappasi heidät.

Tähän mennessä löydetyillä uhreilla on ollut sekä aseiden että viidakkoveitsen aiheuttamia haavoja. Joidenkin naisuhrien vaatteiden vetoketjut olivat auki, joten poliisi tutkii myös seksuaalisen väkivallan mahdollisuutta.

Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka monta ihmistä saattueessa alkujaan oli. On mahdollista, että uhreja löytyy vielä lisää.

Katso uutiskuvat Filippiinien tapahtumista SK:n kuvaseinällä.

Lähteet: AP, CNN, Reuters, ABS-CBS News