Filippiinien joukkomurha: Syyllisten metsästys ajoi sotatilaan

Filippiinit
Teksti
Netta Vuorinen
Sotilaat ratsaavat Ampatuanin suvulle kuuluvaa kartanoa Davaon kaupungissa Filippiineillä. Kuva AP / Lehtikuva

Filippiineillä pari viikkoa sitten tapahtuneessa vaalipolitiittisessa teurastuksessa kuoli 57 ihmistä. Syyllisten tilille saaminen on käynnistänyt kiivaan poliittisen mylläkän. Vastuullisena on alusta alkaen pidetty entisen kuvernöörin Andal Ampatuanin klaania.

Ampatuanin klaani on kieltänyt osallisuutensa tapaukseen, mutta reilu viikko sitten yksi klaanin jäsenistä antautui ja vastaa nyt syytteisiin massamurhasta. Viranomaiset ovat viime päivinä kaivaneet esiin todisteita muita klaanilaisia vastaan.

Perjantaina Filippiinien presidentti Gloria Macapagal-Arroyo määräsi poikkeustilan Maguindanaon provinssiin. Viranomaisten on nyt mahdollista pidättää kapinallisia ilman erillistä oikeuden määräystä. Aikaisemmin poikkeustilan on julkistanut diktaattori Ferdinand Marcos 30 vuotta sitten. Presidentti Arroyota on kritisoitu ylireagoinnista. Paikalliset ihmisoikeusjuristit aikovat vastustaa poikkeustilaa korkeimmassa oikeudessa, koska heidän mukaansa se on julistettu riittämättömin perustein.

Sunnuntaina poliisi ratsasi maatilan, joka luultavasti kuuluu Ampatuanin suvulle. Saaliina oli 39 asetta ja ampumatarvikkeita. Aikaisemmin Ampatuanien tiluksilta löydettiin muun muassa varastollinen kranaatteja. Viranomaisten mukaan löydetyillä aseilla voisi helposti varustaa pataljoonan.

Tähän mennessä klaanin johtaja Andal Ampatuan, muutama hänen perheenjäsenistään sekä noin 60 kannattajaa on saatu kiinni. Oikeusministeri Agnes Devanaderan mukaan pidätetyt joutuvat vastaamaan syytteisiin sekä murhista että aseellisen kapinan järjestämisestä.

Armeijan sekä poliisijoukkojen mukaan Ampatuaneilla on noin 4000 aseistautunutta kannattajaa. Joukot toimivat klaanin yksityisarmeijana, joilla riittää rahkeita niin pommituksiin, tuhopolttoiskuihin kuin sieppauksiin.

Ampatuanien puolustajat ovat ryhmittyneet ympäri Maguindanaon pikkukyliä. Tilanne on tulenarka. Tänään noin parikymmenhenkinen joukkio avasi tulen poliiseja kohti Datu Unsayn kylässä. Sisäministeri Ronaldo Puno kertoo, että viranomaiset yrittävät suostutella armeijaa laskemaan aseensa.

Katso uutiskuvat aiheesta SK:n kuvaseinällä.

Aiheesta lisää:
Filippiinien joukkomurhassa yli 40 uhria: Mistä on kyse? (Suomenkuvalehti.fi 24.11.2009)

Lähde AP