Facebook ja Twitter kypsyivät koronasta valehteleviin valtionpäämiehiin – Trump, Bolsonaro ja moni muu yritetään panna kuriin

Lukuisat valtiojohtajat levittävät pandemiaa vähätteleviä lausuntoja.

Donald Trump
Teksti
Hannu Pesonen

Jumala on brasilialainen. Siksi brasilialaisilla ei ole syytä huolehtia koronaviruksesta. Muutenkin brasilialaiset ovat erityisen päteviä selättämään pandemian, koska selviävät sairastumatta, vaikka heidät pudottaisi jätevesiviemäriin.

Näin perustelee Brasilian äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro kantaansa, jonka mukaan koronaviruksen aiheuttama covid 19-tauti on ”vain flunssanpoikanen” jonka media on hysteriallaan kasvattanut uhaksi.

Covid 19-virustautiin oli 2. huhtikuuta sairastunut ainakin miljoona ihmistä eri puolilla maailmaa ja heistä on kuollut 50 000.

Sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille viimein kirkastui koronakriisin vakavuus, Bolsonaro on jäänyt maailman valtiojohtajien joukossa entistä enemmän yksin koronaviruksen vakavuuden vähättelijänä.

 

Bolsonaron ja hänen kaltaistensa merkittävien valtiollisten mielipidevaikuttajien valheelliset kommentit koronaviruksesta ovat nyt saaneet  internetin suuret yhteisöpalvelut muuttamaan jyrkästi julkaisukäytäntöjään.

Tähän asti somen suuret kuten Facebook, Twitter, YouTube ja Instagram ovat jättäneet maailman valtiojohtajien tilit käytännössä rauhaan.

Ne ovat noudattaneet sanatonta sopimusta, etteivät koske sellaisiinkaan valtiojohtajien postauksiin, jotka on helppo osoittaa totuudenvastaisiksi – joko tietämättömyydestä johtuviksi väärinkäsityksiksi tai tietoisiksi valheiksi ja valeuutisiksi.

Esimerkiksi Twitter on perustellut valtiojohtajien selvästi valheellistenkin postausten koskemattomuutta sillä, että niillä saattaa silti olla merkitystä yleisen kiinnostavuuden kannnalta.

Twitterin mukaan verkkoyhteisön normeja rikkova tviitti, jonka merkitys puoltaa sen säilyttämistä, voidaan säilyttää linkin takana. Linkki varoittaa sääntöjen loukkaamisesta, mutta antaa yleisölle mahdollisuuden avata sen ja tutustua tviitin sisältöön halutessaan.

 

Silkkihansikkailla kohtelu on nyt päättynyt, kun koronaviruksen aiheuttamien Covid 19-tautitapausten määrä on paisunut ja niiden aiheuttaman uhan laajuus kirkastunut.

Twitter tarkisti sääntöjään 19. maaliskuuta.

Se ilmoitti vastedes poistavansa kaikki sellaiset valtiojohtajien ja muiden vallanpitäjien viestit, jotka sisältävät ja puolustavat todentamattomia väitteitä ja väärää tietoa koronaviruksesta – ja saattavat siten kasvattaa niiden lukijoiden riskiä saada tartunta.

Poistot kohdistuvat myös viesteihin, jotka kiistävät ja vähättelevät asiantuntijoiden neuvoja taudin välttämisestä ja hoitamisesta. Seurauksena voi olla myös valtionpäämiestien tilien sulkeminen.

Kaksi päivää aiemmin Facebook ja sen omistamat yhteisöpalvelut kuten Messenger ja WhatsApp sekä Google, Microsoft, LinkedIn, YouTube ja Reddit olivat päätyneet hyvin samankaltaiseen ratkaisuun. Ne ilmoittivat yhteisessä julkilausumassaan toimivansa yhteistyössä hallitusten ja terveysviranomaisten kanssa valeuutisten torjumiseksi.

 

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti jo helmikuun alussa koronaviruspandemian rinnalle hiipivästä ”infodemiasta”.

Koronaviruksen levitessä eri puolelle maailmaa yhteisöpalvelut ovat tulvineet huuhaa-hoitokonsteja ja puoskarointia edistäviä kaupallisia tarjouksia.

Niiden vanavedessä uivat salaliittoteorioiden kylväjät, uskonnolliset ja maailmankatsomukselliset tuomiopäivän julistajat, rokotteiden vastustajat sekä ammattimaiset valeuutisten levittäjät, jotka tarjoavat omia selityksiään koronaviruksen syistä ja välttämisestä.

Koronavirus on joko kehitetty bioaseeksi – tai Bill ja Melinda Gatesin säätiö kehitti sen edistääkseen rokotemyyntiä. Tai sitten se voidaan parantaa valkosipulilla ja valkaisuaineella.

WHO:n virallista koronavirustorjuntaohjetta vääristeltiin Facebookissa muokkaamalla se muotoon, jossa Maailman terveysjärjestö neuvoi välttämään ihmisten ja eläinten välistä seksiä tartuntojen ehkäisemiseksi.

Aivan oman lukunsa muodostavat vessanpöntön tai valintamyymälöiden tuotteiden nuolemisesta videoitaan someen lähettävät henkisesti nyrjähtäneet julkisuuden tavoittelijat.

Heidän merkityksensä on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin vakavalla naamalla valeuutisia tehtailevien, valtaa käyttävien poliitikkojen.

 

Viime viikkoina yhteisöpalvelut ovatkin poistelleet urakalla valehtelevien valtionpäämiesten viestejä yhteisöpalvelujensa postauksista.

Tulilinjalla on ollut varsinkin Bolsonaro, jonka viestejä on deletoitu useita.

Bolsonaro on järjestelmällisesti vähätellyt asiantuntijoiden ja muiden viranomaisten ohjeita turvaetäisyyksistä ja eristäytymisen tärkeydestä.

Presidentti kättelee näyttävästi kannattajiaan ja kannustaa brasilialaisia toimimaan vastoin hallituksensa ja terveysministeriönsä ohjeita. Hän rikkoi itse virukselle altistuttuaan karanteenimääräyksiä livahtamalla kampanjoimaan kaduille ennen kuin hänen testituloksensa oli varmistunut.

Liikkumisrajoituksia käyttöön ottaneita maaherroja Bolsonaro syyttää politikoinnista ja tartuntalukujen tahallisesta paisuttelusta.

Facebook poisti myös videon, jossa Bolsonaro väitti malarialääkkeenä käytetyn hydroksiklorokiinin olevan sataprosenttisen tehokas koronaviruksen hoidossa.

Samasta syystä Twitter poisti presidentti Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen ja neuvonantajan Rudy Giulianin tviitin ja lukitsi tilapäisesti hänen tilinsä.

Venezuelassa vallan itselleen ja puolueelleen keskittänyt sosialistipresidentti Nicolas Maduro on hänkin päätynyt poistolistalle. Maduron käsitys on, että koronavirus on Kiinaa vastaan suunniteltu bioase.

Twitter poisti lisäksi Maduron ohjeen, jossa hän neuvoi, miten koronavirustartunta ehkäistään kotikonstein.

Sen estää mustaseljaa, inkivääriä, sitruunaruohoa, mustapippuria, sitruunaa ja hunajaa sisältävä yrttilääke, Maduro tviittasi kehuen ”luottamansa lääkärin Sirio Quinteron” reseptiä.

Maduro omaksui juuri Quinterolta kantansa siitä, että koronavirus on bioase. ”Tohtori” Quinterolla ei kuitenkaan ole minkäänlaisia lääketieteen opintoja, riippumaton venezuelalaismedia selvitti.

Nicaraguan sosialistinen presidentti Daniel Ortega ja hänen varapresidentiksi nimittämä vaimonsa Rosario Murillo jatkavat hekin niin kuin koronavirusta ei olisi. Murillo on todennut, ettei pyörien pidä pysähtyä ja että ”pelko voitetaan uskolla.”

 

Näkyvyydessä Bolsonarolle valtionpäämiehistä vetää kuitenkin vertoja enää vain Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka, joka myös kyntää jääräpäisesti omaa sarkaansa.

Lukašenkan mielestä koronavirus on pelkkää joukkopsykoosia. Siltä suojelevat hänen mielestään viina ja sauna, jääkiekko sekä peltotyöt maalla traktorinpukilla istuen.

Hänen oppiensa mukaisesti Valko-Venäjä on lähes ainoana valtiona maailmassa pitänyt  jalkapallo- ja jääkiekkosarjansa täydessä vauhdissa ja katsomot avoimina yleisöille.

Lukašenkan ei tarvitse huolehtia Twitter-postaustensa poistamisesta. Hänen tuorein Twitter-viestinsä on yli kymmenen vuoden takaa ja Facebookissa hän esiintyi viimeksi vuonna 2016.

Presidentin omalta viralliselta sivustolta on tietenkin turha hakea kannanottoja koronavirukseen – sehän on olemassa vain median mielikuvituksessa.