Exxon Valdez ja väärä arvio: Öljykatastrofin jäljet eivät kadonneetkaan

Alaska
Teksti
Netta Vuorinen
Öljyä Alaskan rannikolla. Kuva AP / Lehtikuva

Maaliskuussa 1989 Exxon Valdez -tankkeri ajoi karille Prinssi Williamin salmessa Alaskassa ja päästi mereen huimat määrät öljyä. Vielä tänä päivänäkään ei ole täyttä varmuutta siitä, kuinka paljon raakaöljyä pääsi luontoon, mutta minimiarvio on pyörii noin 40 miljoonan litran kieppeillä.

Exxon Valdezin aiheuttamaa katastrofia pidetään tuhoisimpana lajissaan. Tankkerista vuotanut öljy onnistui saastuttamaan rantaviivaa yli kahdentuhannen kilometrin matkalta. Noin neljännesmiljoona merilintua sai surmansa, ja paikallinen kalastusbisnes hyytyi hetkellisesti kokonaan.

Nyt tutkijat ovat saaneet selville, ettei katastrofi ole edelleenkään ohi. Prince Williamin lahdessa lojuu yhä arviolta 75 000 litraa raakaöljyä. Asiantuntijat arvioivat aikanaan öljyn biohajoavan parissa vuodessa, ja siksi suurin osa puhdistustöistä lopetettiin vuonna 1992.

Puolisen metriä maanpinnan alapuolelle jämähtänyt öljy hajoaa kuitenkin tuhat kertaa hitaammin kuin maan päällä. Tutkijat arvelevat, että hapen määrällä olisi vaikutusta öljyn hajoamisnopeuteen, sillä öljyä hajottavat mikro-organismit tarvitsevat happea pysyäkseen toimintakykyisinä. Tieto saattaa helpottaa mahdollisia tulevaisuuden öljyvahinkojen jälkipyykkiä.

Lähde BBC News