EU-politiikkako tylsää? Nämä videot kertovat toista

Catherine Ashton
Teksti
Juho Salminen
Nigel Farage lausui ensin kovia sanoja, sitten hän sai kovat sakot. Kuva Virginia Mayo / AP / Lehtikuva.


Ei liene kaukana totuudesta, että moni pitää EU:ta ja sen politiikkaa tylsänä.

Ei europolitikointi viihdettä olekaan, eikä sen pidäkään olla, mutta muutamat eurokansanedustajien puheenvuorot ovat olleet varsin viihdyttäviä.

Viime viikkojen tunnetuin sanasivaltaja lienee brittimeppi Nigel Farage, joka Brysselissä arvosteli EU:n uutta presidenttiä, Herman Van Rompuyta. Farage kuvaili häntä muun muassa märäksi rätiksi ja ala-arvoiseksi pankkivirkailijaksi. ”En halua olla töykeä, mutta…”, Farage sanoi.

Puheestaan Farage sai noin 3000 euron sakot. Katso video Faragen puheenvuorosta EU:n parlamentin sivuilla.

Tällä viikolla Brysselissä Faragen ryhmätoverit jatkoivat hyökkäystä, tällä kertaa EU:n ulkoministeri Catherine Ashtonia vastaan.

Meppi Paul Nuttall esitti, että Ashton pääsisi uudella lentokoneellaan kuuhun saakka ja että moni toivoisi hänen myös jäävän sinne. Katso video Nuttallin puheesta.

William (The Earl of) Dartmouth puolestaan repi paperinsa ja melkein pelihousunsa, kun parlamentin puhemies sulki hänen mikrofoninsa, kun myös hän arvosteli Ashtonia. Katso video.

Kaikki kolme brittiä kuuluvat europarlamentissa samaan euroskeptiseen ryhmään kuin perussuomalaisten Timo Soini. Vapaa ja demokraattinen Eurooppa kannattaa vahvoja kansallisvaltioita ennemmin kuin eurooppalaista liittovaltiota.

EU:n uusi ulkoasiainhallinto on saanut paljon kritiikkiä osakseen alkuvuoden aikana. Catherine Ashton on ollut tehtävässään nyt marraskuusta 2009 asti. Monet pitävätkin häneen kohdistuvaa arvostelua kohtuuttomana.

Suomalaismepeistä Anneli Jäätteenmäki ja Carl Haglund sanoivat keskiviikkona Strasbourgissa, että Ashtonin pitäisi saada tehdä työnsä rauhassa. Vihreiden euroedustajat Satu Hassi ja Heidi Hautala olivat samalla kannalla: Ashtoniin kohdistuu ehkä liian kovia odotuksia, osin siksi, että hän on nainen.