EU-myönteinen Donald Tusk ennakkosuosikki Puolan vaaleissa

Donald Tusk
Teksti
Teppo Tiilikainen

Puolalaiset äänestävät tänään maan tulevasta suunnasta. Vaalikampanjoissa talous on ollut keskeinen kysymys.

Väkeä lippujen kanssa Kansalaisfoorumi-puolueen tilaisuudessa Puolassa 6. lokakuuta. Pääministeri Tuskin puolue johtaa mielipidemittauksissa. Kuva Irek Dorozanski / AFP / Lehtikuva.

”Häntä en ainakaan äänestä”, poliitiikkaan pettynyt eläkeläisrouva puuskahtaa kulkiessaan populistisen liberaalipoliitikon Janusz Palikotin vaalikojun ohi varsovalaisessa Pragan lähiössä.

”Hän on kuin Lech Walesa, tuskin osaa edes lukea.”

Kojun vieressä seisoskeleva sosiaalipsykologian opiskelija Jakub Kozdrowicz on toista mieltä. Hänen mielestään Puola tarvitsee seuraavaan hallitukseen nimenomaan Palikotin kaltaisen yrittäjän, joka ymmärtää talouden päälle.

”Puola tarvitsee tuoreita voimia”, Kozdrowicz sanoo. ”Palikot on osoittanut pätevyytensä liike-elämässä. Sitä paitsi hän ei kampanjoi valtion rahoilla kuten muut vaan omillaan.”

Kozdrowicz toivoo, että nykyisin pääministeri Donald Tusk ja Palikot yhdistäisivät vaalien jälkeen voimansa konservatiiveja vastaan.

”Me olemme kriisin partaalla”, hän sanoo. ”Tarvitsemme nopeita uudistuksia. Tusk saisi Palikotista vahvan kumppanin tukemaan uudistuspolitiikkaa vanhoillisia vastaan.”

Kozdrowiczin mainostama Janusz Palikot on arvaamaton tekijä Puolan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa. Hän on värikäs liikemies ja populistipoliitikko, joka kannattaa liberaalia talouspolitiikkaa, aborttia ja homojen oikeuksia ja haluaa supistaa katolisen kirkon vaikutusvaltaa yhteiskunnassa.

Palikot erosi viime vuona pääministeri Tuskin johtamasta Kansalaisfoorumista ja perusti oman puolueen. Hänet muistetaan parhaiten muutaman vuoden takaisesta tv-keskustelusta, jossa hän veti taskustaan hieromasauvan ja leikkipistoolin hätkähdyttääkseen katselijoita.

”Palikot on karismaattinen henkilö, hän vetoaa ennen kaikkea nuoriin”, sanoo riippumattoman Demos-Europa tutkimuslaitoksen johtaja Pawel Swieboda.

”Mutta hänen puolueensa on yhden miehen show. Eikä hänellä ole oikeastaan taustavoimia.”

Tusk ennakkosuosikki

Puolan siirtyminen markkinatalouteen on ollut kivulias prosessi. Politiikka oli pitkään jatkuvaa riitelyä ja kommunistivallan pesänselvitystä.
Tilanne rauhoittui jonkin verran sen jälkeen kun Jaroslaw ja Lech Kaczynskin perustama kansallismielinen konservatiivipuolue Laki ja oikeudenmukaisuus hävisi vuoden 2007 parlamenttivaalit Tuskin johtamalle Kansalaisfoorumille ja Tuskin puoluetoveri Bronislaw Komorowski valittiin presidentiksi Lech Kaczynskin traagisen kuoleman jälkeen.

Tällä kertaa vaalikampanjaa on hallinnut talous, ja kiistely yhteiskunnallisista arvoista on jäänyt taustalle, vaikka Jaroslaw Kaczynski on jälleen ehdokkaana.

”Puolan talous on kehittynyt viime vuosina hyvin, joten Tuskilla on hyvät mahdollisuudet voittoon”, Swieboda sanoo. ”Se olisi ensimmäinen kerta vuoden 1989 jälkeen, kun hallitus pystyisi voittamaan itselleen jatkokauden Puolassa.”

Puola on ollut yleismaailmallisen talouskriisin aikana Euroopan ehdoton huippu – maan talous kasvoi 1,8 prosenttia jopa 2009, kun koko muu Eurooppa kärvisteli taantuman kourissa. Esimerkiksi Suomen talouskasvu romahti tuolloin kahdeksan prosenttia.

Puolassa on 38 miljoonaa asukasta ja se selviytyi finanssikriisistä suurten kotimarkkinoidensa ansiosta. Hallitus ennustaa, että maan talous kasvaa tänä vuonna neljä prosenttia ja ensi vuonna lähes yhtä kovaa vauhtia.

Myös Puolan julkinen talous on suhteellisen hyvässä kunnossa, vaikka budjettivaje paisui viime vuonna 7,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli selvästi EU:n rahaliiton kolmen prosentin rajapyykin yläpuolelle. Vaje on tarkoitus pudottaa tänä vuonna 5,6 prosenttiin ja ensi vuonna alle kolmeen prosenttiin.

Puolalaisten palkat ovat kohonneet Tuskin hallituskaudella 18 prosenttia. Mutta Puola on silti köyhä. Nuorisotyöttömyys on valtava ongelma ja henkeä kohden laskettu bruttokansantuote on jää 60 prosenttiin EU:n keskiarvosta.

Puolassa on paljon väliinputoajia, jotka eivät ole onnistuneet löytämään paikkaansa markkinataloudessa. Vaalien lähestyessä Kaczynskin johtama Laki ja oikeudenmukaisuus on vedonnut heihin ja kuronut samalla kiinni Tuskin etumatkaa. Kaczynski on saanut vahvaa vetoapua katoliselta kirkolta, jonka papit ovat avoimesti kehottaneet kansalaisia äänestämään konservatiiveja.

Kaczynski on herättänyt huomiota myös uudella kirjallaan, jossa hän hyökkää tavalliseen tapaansa Saksaa vastaan. Kaczynski väittää, että Saksalla on Euroopassa imperialistisia pyrkimyksiä ja että se pyrkii luomaan yhteistyöakselin Venäjän kanssa. Samalla hän väittää, että liittokansleri Angela Merkel nousi valtaan Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin tuella.

Päivälehti Gazeta Wyborczan tuoreen mielipidemittauksen mukaan Tuskin Kansalaisfoorumille on luvassa 31 prosenttia ja Kaczynskin Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueelle 18 prosenttia äänistä. Mutta viime päivinä on julkaistu myös kyselyjä, joissa ero on kaventunut lähes olemattomaksi.

Swiebodan mukaan myös Palikotilla on hyvät mahdollisuudet ylittää viiden prosentin äänikynnys. Myös Tuskin nykyinen hallituskumppani Talonpoikaisliitto ja ex-kommunistien Demokraattinen vasemmistoliitto näyttäisivät saavan edustajia parlamenttiin.

Swieboda arvelee, että vaalit päättyvät nykyisen hallitusrintaman voittoon, vaikka Laki ja oikeudenmukaisuus menestyy vaaleissa yleensä paremmin kuin mielipidemittauksissa.

”Laki ja oikeudenmukaisuus on hyvä kampanjoimaan, mutta se ei ole hyvä hallinnoimaan maata. Kansalaisfoorumi on taas parempi hallinnoimaan kuin kampanjoimaan”, Swieboda luonnehtii eroja.

Laki ja oikeus -puolueen tilannetta vaikeuttaa se, että mikään muu puolue ei halua lähteä Jaroslaw Kaczynskin kanssa samaan hallitukseen. Presidentti Komorowski on vihjannut nimittävänsä hallitustunnustelijaksi vain sellaisen poliitikon, joka pystyy muodostamaan enemmistöhallituksen.

Vaje kuriin

Swieboda uskoo, että seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja. Euroopan velkakriisi heijastuu pitkittyessään myös Puolaan, sillä valtaosa viennistä menee euroalueelle.

Puolan zloty on heikentynyt voimakkaasti parin viime vuoden aikana. Se on kohentanut maan vientiteollisuuden kilpailukykyä, mutta tavalliset asunnonostajat ovat kärsineet, sillä noin puolet puolalaisten asuntolainoista on otettu Sveitsin frangeissa. Lainasummat ovat paisuneet samalla, kun frangi on vahvistunut Puolan zlotya vastaan. Myös bensiini on kallistunut.

Tuskin hallituksen alkuperäisenä tavoitteena oli vaihtaa zlotyt euroihin jo ensi vuonna. Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Jacek Dominik vakuuttaa, että Puola pyrkii edelleen Euroopan rahaliiton jäseneksi, vaikka tarkoista aikataulutavoitteista onkin nyt luovuttu.

”Tällä hetkellä me hyödymme siitä, että meillä on oma valuutta. Se antaa meille talouspoliittisia välineitä”, hän sanoo. ”Mutta euro on meille pitkän aikavälin tavoite.”

Puolueista Kansalaisfoorumi, Talonpoikaisliitto, sosiaalidemokraatit ja ex-kommunistit kannattavat mahdollisimman nopeaa siirtymistä euroon. Talonpoikaisliitto sekä Laki ja oikeudenmukaisuus suhtautuvat hankkeeseen varauksellisesti ja haluavat odottaa parempia aikoja.