EU-komissaari Dalia Grybauskaité Liettuan presidentiksi

Dalia Grybauskaité, 53, siirtyy heinäkuussa EU:n komissiosta Liettuan johtoon, kun nykyinen presidentti Valdas Adamkus, 82, jää eläkkeelle.

Dalia Grybauskaité juhli vaalivoittoaan sunnuntai-iltana Vilnan keskustassa sijaitsevassa Artis-hotellissa.

”Olen antanut Brysselistä neuvoja muille maille. Tunsin, että nyt on korkea aika kantaa vastuuta omaa maatani kohtaan”, hän kommentoi Suomen Kuvalehdelle, kun ovensuukyselyjen tulokset oli julkaistu.

Dalia Grybauskaité

Grybauskaité voitti vaalit odotettuakin selvemmin. Hän sai lähes 69 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli niukasti yli 50, joten vaaleissa ei tarvitse järjestää lainkaan toista kierrosta.
Toiseksi tullutta Algirdas Butkeviciusta kannatti vajaat 12 prosenttia äänestäjistä. Muut ehdokkaat jäivät alle kymmeneen prosenttiin.

Grybauskaité korosti SK:n haastattelussa, että lähiaikojen tärkeimmät tehtävät liittyvät talouskriisiin. Liettua on selviytynyt toistaiseksi muita Baltian maita helpommalla, mutta nyt tilanne on kärjistymässä. Liettua saattaa joutua turvautumaan Latvian tavoin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun.

Gryubauskaitén mukaan talouskriisistä olisi selvitty helpommalla, jos hallitus olisi pitänyt tarkempaa budjettikuria noususuhdanteessa.

”Hallitus on harjoittanut vastuutonta talouspolitiikkaa, valtion menot ovat karanneet käsistä. Virheet pitää nyt korjata. Uskoisin, että talous saadaan taas nousuun vuonna 2011”, Grybauskaité sanoi.

Presidentin valtaoikeudet liittyvät Liettuassa pääasiassa ulkopolitiikkaan. Grybauskaité vakuutti kuitenkin, että presidentti voi vaikuttaa monin tavoin myös talouspolitiikkaan, koska hänet on valittu suoralla kansanäänestyksellä ja koska hän on voi tehdä lakialoitteita.

”Pyrin tietysti toimimaan yhteistyössä hallituksen kanssa. Haluan tehostaa korruption vastaista taistelua ja nostaa samalla politiikan laatua”, hän sanoi.

Gryubauskaité on opiskellut sekä Pietarissa että Washingtonissa. Hän työskenteli ennen komissio-uraansa muun muassa Liettuan valtiovarainministerinä. Hän puhuu liettuan lisäksi sujuvasti neljää kieltä: englantia, ranskaa, venäjää ja puolaa.

Grybauskaitésta tulee Liettuan ensimmäinen naispuolinen presidentti. Tutkijoiden mukaan hänen suosionsa perustuu siihen, että hän tulee ulkopuolelta ja hänen katsotaan olevan poliittisen kähminnän yläpuolella.

Grybauskaité on puolueisiin sitoutumaton, mutta hän sai vaalien alla laajaa tukea yli puoluerajojen. Muun muassa pääministeri Andrius Kubilius ilmoittautui hänen kannattajakseen.

Kubilius Kubilius edustaa Tevynes sajunga -puoluetta eli Liettuan kristillisdemokraatteja.

Myös Liettuan elinkeinoelämä tuki vaaleissa Grybauskaitéa.

”Liettua tarvitsee presidentin, joka avaa ikkunat maailmalle ja lopettaa korruption sekä protektionismin. Liettuassa ei ole pääomia, eikä se saa niitä ulkomailta, ellei kurssi muutu”, sanoo Vilnan suomalaisen killan puheenjohtaja Pasi Harttunen, joka vetää kansainvälisen konsulttiyhtiön MPS:n toimintoja Baltiassa.

Gryubauskaité keräsi vaaleissa myös paljon nuorten ja opiskelijoiden ääniä.

”Hän oli ehdottomasti paras ehdokas. Hän ajattelee käytännönläheisesti, hänellä on läntiset arvot ja hänellä on henkilökohtaista karismaa”, sanoi Vilnan lähistöllä asuva laulaja ja valokuvaaja Monica Abraitute.

Kuva John Thys / AFP / Lehtikuva