Espanjan politiikka on kuin telenovela, jonka juonta kuljettavat korruptiokohut ja diktatuurin perintö

Pedro Sanchéz nousi Espanjan pääministeriksi, mutta hänellä ei ole kansan tukea eikä välttämättä puolueidenkaan.

Espanja
Teksti
Matilda Jokinen

Espanja pääsi lopulta eroon korruptiosyytteissä ryvettyneestä entisestä pääministeristä Mariano Rajoysta, mutta kansa ei päässyt valitsemaan uutta pääministeriä.

Lauantaina 2. kesäkuuta virkaanastujaisvalansa lausui Pedro Sanchéz, jonka johtama sosialistinen työväenpuolue on hävinnyt kahdet viime vaalit. Sanchéz nousee maan johtoon voitettuaan epäluottamuslauseäänestyksen.

Voiton takana on kuitenkin kaulaa myöten korruptioskandaalin sotkeentuneen Rajoyn epäsuosio, ei Sanchézin suosio. Jos Espanjassa järjestettäisiin nyt vaalit, maan pääministeriksi nousisi todennäköisesti keskustalaisen Ciudadanosin puheenjohtaja Albert Rivera.

Epäluottamuslauseäänestystä on Espanjassa vaikea voittaa, sillä lainsäädäntö velvoittaa uuden pääministerin asettamista epäluottamuslauseen yhteydessä.

Vaikka kaikki haluaisivat eroon istuvasta pääministeristä, yksimielisyyttä sopivasta korvaajasta ei löydy helposti. Viimeksi epäluottamuslauseen esittäjä jäi vaille muiden tukea kesäkuussa 2017. Vasemmistopopulistisen Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias hävisi tuolloin epäluottamuslauseäänestyksen.