Erkki Tuomioja: Kansainvälinen huomio sai Venäjän avaamaan Magnitskin tapauksen

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.


Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) uskoo, että kansainvälinen huomio tutkintavankilassa kuolleen asianajaja Sergei Magnitskin tapauksessa sai Venäjän aloittamaan uudelleen kuoleman tutkinnan.

“Jos venäläisiltä kysytään, niin he varmasti sanovat, ettei vaikuttanut. Mutta kaikkialla maailmassa on merkitystä sillä, että asioita seurataan myös rajojen ulkopuolella”, Tuomioja sanoo.

Kahta vankilan lääkäriä epäillään nyt yhteydestä Magnitskin kuolemaan, ja muiden osallisuutta tutkitaan.

Tuomiojan mukaan aluksi näytti siltä, että lääkäreitä syyttämällä haluttiin vapauttaa vastuusta kaikki muut.

“Mutta nyt se vaihe on ohi”, Tuomioja sanoo.

Magnitski kuoli moskovalaisessa tutkintavankilassa marraskuussa 2009. Häneltä evättiin lääkärinhoito. Magnitskin ruumiista löytyi merkkejä pahoinpitelystä.

Magnitskia epäiltiin verorikoksista. Hän kertoi syytösten olevan tekaistuja. Venäjän syyttäjänvirasto ilmoitti tällä viikolla tutkivansa epäillyn rikoksen siitä huolimatta, että Magnitski on kuollut.

Magnitski esille Lavrovin kanssa?

Yhdysvallat on asettanut mustalle listalle eli käytännössä viisumikieltoon 60 venäläistä virkamiestä, joita epäillään yhteydestä Magnitskin kuolemaan. Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) koetti europarlamentaarikkona toimiessaan vaikuttaa siihen, että EU olisi estänyt Magnitskin kuolemasta epäillyiltä pääsyn EU:n alueelle. Eilen Hautala kertoi tukevansa Yhdysvaltain tekoa, ja toivoi EU:lta nyt samankaltaista toimintaa.

Tuomiojan mukaan niin Suomen kuin EU:n tehtävänä on nyt seurata Magnitskin tapauksen tutkintaa, ei asettaa matkustuskieltoja. Hyvä merkki on se, että Venäjällä tapaus on otettu uuteen tutkintaan.

“Nyt seurataan ja katsotaan, mitä tapahtuu. Pannaanko vastuulliset syytteeseen, jos heitä löytyy”, Tuomioja sanoo. “Ja jos on aihetta toimenpiteisiin, se on EU:n kysymys. EU:lla pitää olla yhtenäiset periaatteet suhteessa Venäjään ja muihinkin toimijoihin. Sooloilu on aina huonoa.”

Venäjän oikeusvaltion tilasta Magnitskin tapaus avaa Tuomiojan mukaan kaksi näkökulmaa. Syyttömän miehen kuolema vankilassa on “kauheaa, eikä sitä mikään korjaa”.

“Toisaalta, jos on todettu syytteet tekaistuksi ja vangitseminen laittomaksi niin se kertoo, että oikeusvaltio sittenkin toimii”, Tuomioja jatkaa.

Tuomioja tapaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Moskovassa alkusyksystä. Tämän hetkisen tilanteen perusteella Tuomioja ei ottaisi Magnitskin tapausta esille keskusteluissa Lavrovin kanssa.

“Mutta jos on uusi tilanne, niin kyllä”, Tuomioja sanoo.

Hänen mukaansa pitää tarkkaan miettiä myös sitä, miten paljon ministerit käsittelevät yksittäistapauksia.

“Ennen kaikkea pitäisi puhua periaatteista.”

Opiskelijavaihto moninkertaistettava

Ulkoministerinä Tuomioja haluaa vaikuttaa muun muassa siihen, että EU:n ja Venäjän välinen opiskelijavaihto moninkertaistetaan.

“Se on pitkän aikavälin sijoitus, josta on kaikille hyötyä. Se lisää ymmärrystä, avoimuutta ja tehokkuutta”, hän sanoo.

Tuomioja muistuttaa, että Suomen yliopistoissa opiskelee huomattavasti enemmän kiinalaisia kuin venäläisiä opiskelijoita. Tavoitteeksi hän asettaisi sen, että naapurimaasta Venäjältä tulisi opiskelijoita saman verran kuin Kiinasta.

Aiheesta lisää
Heidi Hautala: Lakimiehen kuolemasta epäillyt venäläisvirkamiehet mustalle listalle Suomessakin (Suomenkuvalehti.fi 4.8.2011)