Entä jos doping olisi sallittua? "Kuin kieltolain purkaminen"

doping
Teksti
Laura Koljonen

Professori Tapio Videmanin mielestä dopingin salliminen tuottaisi saman tuloksen kuin kieltolain purkaminen aikoinaan: käyttö lisääntyisi mutta vakavimmat epäkohdat poistuisivat.

Tapio Videman
Kansainvälisen Hiihtoliiton lääketieteellisen komitean puheenjohtaja Gian Franco Kasper (kesk.) kertoi venäläishiihtäjä Ljubova Jegorovan dopingkärystä helmikuussa 1997 Trondheimissa yhdessä komitean jäsenten Tapio Videmanin (oik.) ja Inggard Lereimin kanssa. Kuva Matti Björkman / Lehtikuva.

Professori Tapio Videman, sanoit Aamulehdessä 13.2., että doping-testit pitäisi poistaa, sillä ne ovat pelkkä pr-temppu ja että doping pitäisi sallia huippu-urheilussa. Mitä tapahtuisi, jos näin kävisi?

”Minusta ei tapahtuisi kovin järisyttäviä. Riskit eivät ainakaan kasvaisi. Käyttö on nykyisinkin laajaa, ja koska se on nyt ”hämärämiesten” hoidossa, se on vaarallista. Samat ihmiset ilmeisesti myyvät sekä dopingia että huumeita. Heidän aineensa ovat vaarallisia, koska niiden puhtaudesta ja annosteluohjeista ei voi olla varma. Jos lääkäri voisi määrätä suorituskykyä parantavia aineita, ne olisivat apteekissa reseptin takana ja käyttöä voitaisiin seurata. Tapahtuisi sama ilmiö kun kieltolain purkamisen jälkeen: vakavimmat epäkohdat poistuisivat.”

Eikö kiusaus käyttää yli sallitun olisi liian suuri?

”Eiväthän urheilijat ole tyhmiä. Kyllä he tajuavat oikean annostelun tärkeyden, kun asiantuntija sen selittää. Ihan sama kuin harjoittelun annostelu – liiasta on haittaa. Ei mitään aineita voi käyttää rajattomasti ilman haittavaikutuksia.”

Jos doping sallitaan huippu-urheilussa, miten voidaan taata se, etteivät junioriurheilijat käytä aineita?

”Hehän käyttävät jo. Jokainen voi katsella katukuvassa kesäisin liikkuvia lukioikäisiä poikia, jotka esittelevät lihaksiaan hihattomissa paidoissa. Niitä ei ole kasvatettu pelkällä puntinnostelulla, se on varmaa. Iso osa steroideista liikkuu tiettävästi kuntoharrastajien piirissä, ja Maailman terveysjärjestökin (WHO) on kiinnittänyt siihen huomiota.”

Eikö dopingin käytön salliminen tekisi urheilusta jotenkin naurettavaa? Kenties urheilijan mahdollisesti käyttämät aineet voisivat näkyä tv:n oikeassa laidassa samaan aikaan kun urheilijaa haastateltaisiin Urheiluruutuun?

”Juuri kukaan ei näytä välittävän siitä, että nykyiset kisat ovat lähes joka suhteessa Pierre de Coubertinin kehittämän olympia-aatteen vastaiset. Rahalla on keskeinen rooli, ja se jos mikä on minusta pilannut urheilun.”

Olitko tuota mieltä myös silloin, kun itse toimit Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) lääketieteellisessä komiteassa?

”Olin tosiaan vuonna 2002 Salt Lake Cityn kisoissa Olympic Family -oikeuksilla. Jos ohjelmassa oli hiihtoa, seurasimme sitä lämpimässä teltassa ruuan ja juoman ääressä, ja kun hiihtäjä lähestyi maalia, marssimme teltasta rahvaan ohi eturiviin hurraamaan. Muistan, että meillä oli lämpimät vessat ja lämmin vesi, kun taas hiihtäjät kävivät kylmissä bajamajoissa.”

”En kuitenkaan kiellä, etteikö olympia-aatetta henkisi niissä paikoissa, joissa kisat on. Väki ei ole missään niin ystävällistä ja avuliasta kuin olympiakaupungeissa. On mielenkiintoista, miten moni tekee olympialaisten ajan ilmaista työtä rikkaalle Olympiakomitealle (IOC). Siinä on jotakin samaa kuin uskonnoissa – saadaan muut toimimaan olympia-aatteen hyväksi, vaikka se on nykymuodossaan lähes vastakohta alkuperäiselle.”

Eikö dopingia vastaan voi taistella testeillä?

”Voi, mutta testejä pitää lisätä, ja ne pitäisi ulottaa maailmanlaajuisesti koskemaan kaikkia lajeja. Kestävyyttä lisääviä aineita – esimerkiksi EPO-valmisteita – pitäisi tutkia kaikista lajeista, joissa hengästyy. Testien ja tutkittavien aineiden määrää pitäisi lisätä.”

”Historiallisesti doping-testit ovat aina jättäneet suurempia tai pienempiä aukkoja. Tiettävästi yksikään urheilija ei ole jäänyt kiinni testeissä kasvuhormonista, joka on ollut listoilla kauan. Juoksija ja pituushyppääjä Marion Jones on malliesimerkki testien tehottomuudesta: hän käytti vuosia steroideja, kasvuhormonia ja EPOa eikä kärähtänyt kertaakaan.”

Miksi urheilun puhtaudesta halutaan pitää kiinni kynsin hampain, vaikka kaikki puhuu sen puolesta, ettei se ole puhdasta?

”Hyvä kysymys. Urheilufaneja näyttää ärsyttävän eniten se, että dopingin käytöstä valehdellaan. En ole ainakaan Pohjois-Amerikassa havainnut, että yleisömäärät olisivat vähentyneet doping-skandaalien myötä. Eli yleisö tuskin katoaisi, jos käyttö myönnettäisiin ja sallittaisiin.”

Luuletko, että Olympiakomitea joskus lopettaa testit?

”Ei ainakaan niin kauan kuin asioista ovat päättämässä samat vanhat herrat kuin nyt. He ainakin ajattelevat, että testit ovat pr:ää ja että urheilun pitää näyttää puhtaalta. Tarvitaan uusi sukupolvi, joka tekee vallankumouksen. Valitettavasti IOC on organisaatio, johon pyydetään ystäviä eikä haittaa ole siitäkään, jos on vaikutusvaltainen ja varakas.”

”Voisi spekuloida, että halutessaan puhtaat urheilijat voisivat syyttää IOC:ta siitä, ettei se ole tehnyt kaikkea mahdollista douppaajien sulkemiseksi pois kisoista. Hehän ovat vieneet puhtaille mitalisteille kuuluneet tulot. Tällainen joukkokanne ei olisi mahdoton Amerikassa, jossa monet suuretkin firmat ovat kaatuneet joukkokanteen takia. Ennustan, että jossakin vaiheessa IOC luopuu rahallisista syistä testauksesta, mutta se ei tapahdu lähiaikoina. Enkä ole enää silloin todistamassa tapahtumaa.”

Urheilulääkäri Tapio Kallio sanoi Suomen Kuvalehdessä, että sallimalla dopingin syntyisi kaksi ryhmää: luomu-urheilijat ja sirkussarja.

”Nythän on jo iso sirkus meneillään! Mikä siis muuttuisi? Nykyinen systeemi takaa ainoastaan sen, että köyhät, lahjakkaat ja rehelliset urheilijat ovat jo lähtöviivalla jäljessä.”

Voiko doupatun urheilijan tunnistaa ulkonäöstä?

”Jos olen joskus mielessäni epäillyt jotakin urheilijaa douppaajaksi, koska tämä ei ole näyttänyt ihan normaalilta, useasti on käynyt ilmi, että tämä on doupannut.”

Onko huipulla puhtaita urheilijota?

”On varmasti. Esimerkiksi Lahden 2001 kisoissa puolet mitaleista meni puhtaille urheilijoille. Jamaikalainen pikajuoksija Usain Bolt näyttää minun silmääni puhtaalta. Hänellä on kaula toisin kuin useimmilla pikajuoksijoilla. Myös hänen kimmoisuutensa on poikkeuksellista. En osaa kuvitella, että esimerkiksi tätä ominaisuutta voisi lääkkein parantaa. Olisi suuri pettymyys, jos hän joskus paljastuisi douppaajaksi. Viimeinenkin idealismini olisi mennyttä.”

Katsotko Vancouverin olympialaisia?

”Katson jäätanssia ja mäkihyppyä. Ne ovat hienoja lajeja. Mutta jos American Idol tulee samaan aikaan, kyllä minä sitä katson mieluummin kuin olympialaisia.”

Veridopingia tutkinut Tapio Videman valittiin FIS:n lääketieteelliseen komiteaan 1980-luvun alkupuoliskolla, jolloin hän teki useana vuonna aloitteita veridopingtestauksen aloittamiseksi. Hän on ollut myös hiihtomaajoukkueen lääkärin tehtävissä muun muassa 1974 Falunin MM-kisoissa sekä vuoden 1987 nuorten MM-kisoissa. Tällä hetkellä hän toimii Kanadassa Albertan yliopistossa tutkijaprofessorina.

Aiheesta lisää
Urheilulääkäri: ”Dopingin salliminen toisi urheiluun sirkussarjan” (Suomenkuvalehti.fi 20.2.2010)