”Ei käynyt armeijaa, ei siis ole oikea mies” – Asevoimien suosio Venäjällä kohosi 2000-luvun huippulukemiin

Tuloksissa näkyy sukupolvien kuilu. Kaikkein myönteisimmin asepalvelukseen suhtautuvat yli 55-vuotiaat.

asevelvollisuus
Teksti
Maarit Uber

Neuvostovuosilta periytyvä venäläinen sanonta “ei käynyt armeijaa, ei siis ole oikea mies” näyttää pitävän useimpien venäläisten mielestä jälleen paikkansa.

Samaan aikaan kun venäläisten luottamus presidenttiin ja muihin merkittävimpiin instituutioihin laskee, armeijan suosio on viimeaikaisten tutkimusten mukaan jyrkässä kasvussa ja saavuttanut 2000-luvun ennätyslukemat.

Riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen tuoreen kyselyn mukaan yli puolet venäläisistä uskoo maansa asevoimien pystyvän varmasti puolustamaan Venäjää aseellisessa konfliktissa. Luku nousee peräti 88 prosenttiin, jos mukaan lasketaan myös puolustuskykyyn varovaisen myönteisesti suhtautuvat venäläiset.

Saman tutkimuksen mukaan jopa yli 60 prosenttia venäläisistä on sitä mieltä, että jokaisen oikean miehen on käytävä armeija. Osuus on kasvanut kolmessa ja puolessa vuodessa lähes viidenneksellä. Levadan vuodesta 1997 mittaama luku on ollut aiemmin korkeimmillaan 44 prosenttia.

Niiden määrä, jotka pitävät asepalvelusta epämukavana pakkona, on tippunut lähes yhtä paljon. Myös asepalvelusta vaarallisena ja älyttömänä ajanvietteenä pitävien määrä on laskenut.