Egypti lähestyy vaaleja kireässä tunnelmassa

Egypti
Teksti
Katri Merikallio
Koptikristityt kokoontuivat suremaan yhteenotossa kuolleita jumalanpalvelukseen Abbasiyan katedraaliin 12. lokakuuta. Kuva Mahmud Hams / AFP / Lehtikuva.

Syytökset puolin ja toisin käyvät Egyptissä edelleen kiivaana siitä, mitä Kairossa tarkalleen ottaen tapahtui viime sunnuntaina.

Demokratiaa ajavat aktivistit pitivät torstaina tiedotustilaisuuden, jossa he näyttivät videokuvaa sunnuntain yhteenotoista. Lyhyessä otoksessa näkyy, kuinka armeijan kuljetusvaunu pyörii kiivaasti aukiolla ja osuu useaan ihmiseen. Kuvan perusteella vaunu osui ihmisiin tarkoituksellisesti.

Tiedotustilaisuudessa paikalla oli myös lääkäri, joka oli osallistunut kahdeksan vainajan ruumiinavaukseen. Hän totesi, että kuolleista kuusi oli murskaantunut pahoin, kaksi oli saanut surmansa yksittäisestä luodista. Osumatarkkuus ja luodin koko osoittavat lääkärin mukaan, että ampuja on ollut ammattilainen.

Aktivistit sanoivat myös, että virallinen tieto 25 kuolleesta on alimitoitettu. Armeija oli heidän mukaansa työntänyt merkittävän määrän ruumiita vielä saman iltana Niiliin.
Armeija on kiistänyt jyrkästi ampuneensa siviilejä tai että sen kuljetusvaunut olisivat ajaneet tarkoituksellisesti siviilien päälle.

”Jos joku on jäänyt alle, se on ollut vahinko”, ilmoitti armeijan edustaja.

Sunnuntain väkivaltaisuudet olivat pahimmat sitten alkuvuoden kansannousun, jonka seurauksena maan presidentti Hosni Mubarak joutui luopumaan vallasta. Mubarak odottaa vangittuna oikeudenkäyntinsä jatkumista.

Väkivaltaisuudet syttyivät, kun koptikristityt osoittivat mieltä heidän kirkkojaan kohtaan tehtyjen hyökkäyksien takia.

Tarjolla suuri joukko puolueita

Yhteenottojen pelätään kiristävän tunnelmia ennen vaaleja. Maassa on määrä aloittaa marraskuun 28. päivänä pitkä vaaliprosessi, joka huipentuu ensi vuonna pidettäviin presidentinvaaleihin.

Vaalikamppailuun on ilmoittautunut yli 50 puoluetta, niistä suuri osa on korostanut olevansa poliittisesti maltillisia, keskustaan kuuluvia liberaaleja puolueita.
Egyptin vaalilaki kieltää puolueet, jotka nojaavat suoraan uskontoon. Islamiin vahvasti nojaava Egyptin muslimiveljeskunta ei ole aiemmin voinut osallistua suoraan vaaleihin, mutta keväällä 2011 veljeskunta perusti Vapaus ja oikeus -nimisen puolueen. Sille ennakoidaan merkittävää äänisaalista.

Puolue ilmoittaa perustavansa toimintansa islamilaiseen lakiin šariaan, mutta niin että se on suuren yleisön hyväksyttävissä. Puolue sanoo kannattavansa markkinataloutta.

Mubarakin valtapuolue, kansallisdemokraattinen puolue NDP, lopetettiin virallisesti keväällä 2011, mutta käytännössä sen vanhat johtohahmot ovat edelleen vaikutusvaltaisia maan politiikassa.

Vanhaa valtaa edustavat johtajat edustavat vielä monelle egyptiläiselle vakautta.

Avoinna on myös se, miten suuri merkitys kansannousun käynnistäneillä nuorisoliikkeillä tulee vaaleissa olemaan. Nuoria aktivisteja on useiden puolueiden listoilla ja ryhmät ovat liittoutuneet löyhästi yhteen. Niiden nauttimaa poliittista kannatusta ei osata ennakoida, mutta sen voidaan olettaa olevan merkittävä, sillä Egyptin 81 miljoonasta ihmisestä kaksi kolmesta on alle 30-vuotias.

Äänestysprosentti on ollut Egyptissä perinteisesti alhainen, noin 20, koska merkittävä osa poliittisista ryhmistä ei ole voinut osallistua vaaleihin. Nyt äänestyksestä odotetaan selvästi vilkkaampaa – joskin kukaan ei tiedä, miten ihmiset äänestävät.

Vaikka maata johtava sotilasneuvosto on toistanut johtavansa maata vain siirtymävaiheen yli, ei valta todellisuudessa vaihdu Egyptissä kuin aikaisintaan ensi vuoden lopulla. Pitkä ja monivaiheinen vaaliprosessi saatanee päätökseen keväällä 2012 ja vasta sen jälkeen voi alkaa maan uuden perustuslain luonnostelu.