”Charlie Hebdo -henki on vahvempi kuin koskaan”

Erikoisnumero myydään loppuun minuuteissa, arvioi ranskalaisen toimittajayliopiston johtaja.

Charlie Hebdo
Teksti
Anna Kokko

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

PARIISI – Ranskalaiset ovat kunnioittaneet joukkomurhassa kuolleita Charlie Hebdo -lehden tekijöitä. Islamistiterroristit tappoivat kaksitoista ihmistä iskussa lehden toimitukseen keskiviikkona.

Tänään Pariisissa järjestetään kansalaismarssi, jossa puolustetaan ”tasavaltalaisia arvoja”. Marssille odotetaan jopa miljoonaa osallistujaa. Tarkoitus on näyttää, että ranskalaiset seisovat yhtenäisinä ja terroristit eivät voita.

Heti terrori-iskun jälkeenkin arviolta jopa yli satatuhatta ranskalaista kokoontui mielenosoituksiin ympäri maata tukeakseen uhreja.

”Isku kosketti jokaista ranskalaista. Kaikki tunsivat Charlie Hebdon toimittajat, vaikkeivät lukeneetkaan lehteä joka viikko”, kertoo Frédéric Dupuis, pariisilaisen toimittajayliopisto École Superieure de Journalisme de Paris’n johtaja.

Lehtenä Charlie Hebdo ei kuitenkaan ole äärimmäisen suosittu, vaan kärsii Dupuis’n mukaan taloudellisista vaikeuksista.

Ristiriitaista kyllä, Charlie Hebdo näyttäytyy nyt vahvempana kuin koskaan.

”Ensi keskiviikon erikoisnumero tullaan myymään loppuun minuuteissa”, Dupuis ennustaa. ”Tilasin jo etukäteen tarpeeksi kappaleita koko koululle.”

Vaikka terroristien tarkoitus oli kylvää kauhua, Dupuis uskoo tragedian vain vahvistavan ranskalaista mediaa ja vähentävän toimittajien itsesensuuria.

”Puhutaan Charlie Hebdo -hengestä (ésprit Charlie Hebdo)”, Dupuis sanoo.

Esimerkiksi televisiokanava France2 näytti torstai-illan ohjelmassaan kohua herättäneet Charlie Hebdon julkaisemat pilakuvat profeetta Muhammadista. Aiemmin moni ranskalaisjulkaisu on kieltäytynyt julkaisemasta kuvia.

Ranskalainen media tuomitsi iskun yhteen ääneen, ja esimerkiksi France24-televisiokanava ja oikeistolainen Le Figaro -sanomalehti ovat käyttäneet mustia tunnuksia logoissaan sitten keskiviikon.

Dupuis’n mukaan Charlie Hebdo kritisoi kaikkia, joilla on valtaa, uskonnollisesta tai poliittisesta suuntauksesta huolimatta. Satiirinen lehti on maassa ainut laatuaan.

Canard Enchainé on toinen samantyylinen julkaisu, mutta se ei ole läheskään yhtä kriittinen kuin Charlie Hebdo”, Dupuis arvioi. ”Tällainen arvostelu on äärimmäisen tärkeä vastapaino valtaapitäville.”

 

Tapahtumia Ranskassa voi seurata esimerkiksi AFP:n Twitter-tililtä ja France24:n sivuilta.