CeBIT: Tietokonealan supertapahtumasta on kadonnut hype - miksi?

messut
Teksti
Jussi Tuormaa
Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero (vas.), Saksan liittokansleri Angela Merkel ja SAP-yhtiön pääjohtaja Bill McDermott CeBIT-messujen avajaisissa Hannoverissa. Kuva Axel Heimken / AP / Lehtikuva.

CeBIT-tietokonemessut olivat taannoin oman aikansa supertapahtuma, josta kohistiin koko Euroopassa. Nyt mammutti on pienentynyt norsuksi, väki on vähentynyt ja messut ovat palautuneet perinteiseksi markkinamenoksi – vaikka CeBIT onkin edelleen maailman suurin IT-alan tapahtuma.

Mitä oikein on tapahtunut? Tietokoneiden käyttö ei tiettävästi ole vähentynyt.

Päinvastoin: tietokoneiden tai tietotekniikan varassa toimivat nyt yhä usemmat laitteet, autoista televisioihin. Yhä useammin myös kodin verkotetun elektroniikan, hifi-laitteista saunaan, komentokeskuksena toimii tietokone.

Tarkemmin katsottuna tietokoneen kaikkivoipaisuus on kuitenkin murtunut. Olemme ennenkin ostaneet liikaa kapasiteettia, jota emme ole tarvinneet – kun olemme käyttäneet tietokonetta vain kirjoitus- ja laskukoneena tai videoiden katsomiseen.

Nyt tietotekniikka on siirtynyt muiden laitteiden sisälle palvelemaan entistä käyttäjäystävällisemmin ja tehokkaammin niiden tarkoituksia. Tällaisia ovat esimerkiksi autojen lisääntyvän elektroniikan ohjauslaitteet, digitaalisen television interaktiiviset ominaisuudet tai älypuhelimet minitietokoneina.

Tietokoneiden hype on hajonnut ja siirtynyt muihin älykkäisiin laitteisiin – ja mahdollisesti saman tien myös niiden messuille. Ja ennen kaikkea tietoverkkoon. Myös CeBIT-messuilla pääosaa näyttelee tietokoneen sijaan verkko.

Messut menettäneet uutuusarvonsa

Ennen CeBIT-messuilla, kuten muillakin messuilla, esiteltiin ja käytiin hämmästelemässä tuoteuutuuksia. Kun tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden tuotesyklit ovat nopeutuneet, messut ovat menettäneet vähitellen uutuusarvonsa. Valmistajat esittelevät uutuuksia useampaan kertaan vuodessa omissa tapahtumissaan ja median kautta.

Tämän vuoden CeBIT:in on kerrottu näyttävän, että näyttömme ovat muuttumassa kolmiulotteisiksi. Tähän liittyy myös uutinen: Eteläkorealainen valmistaja on myös tuomassa ensimmäiset 3D-laitteet markkinoille tässä kuussa.

Isoin valikoima 3D-laitteita saadaan kuitenkin näytille vasta ensi syksynä Berliinin IFA-messuilla. Näiden messujen ajoitus ja profiili sopivat parhaiten joulumarkkinoille valmistautumiseen.

CeBIT-messut ovat palaamassa alkulähteilleen. Hype on poissa, mutta teollisuus ja kauppa tapaavat toisiaan mielellään kasvotusten. Messut on fiksu juttu, kun yhdellä reissulla voi hoitaa kymmeniä tapaamisia.

Katso uutiskuvia CeBIT-messuilta SK:n kuvaseinällä.

Teksti Jussi Tuormaa, München