Britanniassa kuohuu kahdella suunnalla: äärioikeistolainen poliitikko saarnaa ja posti on lakossa

Britannia
Teksti
Hanna Hihnala
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Nick Griffin näyttää voitonmerkkiä paikallisten vaalien ääntenlaskennan jälkeen vuonna 2002. Kuva MAX NASH / AP / Lehtikuva

Britanniassa tapahtuu nyt sekä politiikan että postin rintamalla. Nick Griffin, äärioikeistolaisen British National Partyn (BNP) puheenjohtaja, esiintyy tänään BBC:n keskusteluohjelmassa Question Time, josta hänet olisi haluttu pitää poissa. BBC:n päätöstä päästää Griffin paneelikeskusteluun on kritisoitu kovin sanoin, ja lehdet ovat kirjoittaneet tapauksesta runsaasti.

Griffin itse on kiittänyt vastustajiaan typeryydestä.

“Kiitän sitä, että poliitikot ja heidän liittolaisensa ovat niin typeriä. Yleinen suuttumus joka esiintymisen ympärille on luotu antaa meille selkeästi uuden tasoista julkista tunnustusta”, Griffin sanoi.

Vain valkoihoisille tarkoitettu BNP väittää taistelevansa alkuperäisten brittien puolesta, ja puolueen teemoja ovat esimerkiksi “ei-valkoisen maahanmuuton” ja monikulttuurisuuden vastaisuus. Puolueen keulahahmo Griffin on ollut avoimesti rasistinen, puhunut homoseksuaaleista kielteisesti ja kieltänyt holokaustin.

Päätös päästää Nick Griffin mukaan paneeliin on jakanut britit kahtia. BBC on perustellut huomiota herättänyttä päätöstä sillä, että se on puolueeton kanava ja siten velvollinen antamaan lähetysaikaa myös BNP:lle. BNP on luonnollisesti innoissaan saamastaan näkyvyydestä, puolueen sivuilla lasketaan aikaa lähetyksen alkuun.

Posti lakkoilee

Politiikan lisäksi myös postin toiminta, tai oikeammin toimimattomuus, on tapetilla. Britannian postin työntekijät aloittivat tänään torstaina 48 tuntia kestävän maanlaajuisen lakon. Lakko pysätyttää maan postiliikenteen lähes kokonaan.

Työntekijät protestoivat palkkausta ja erilaisia uudistuksia, kuten työvoiman leikkauksia. He myös syyttävät johtoporrasta ja hallitusta kyvyttömyydestä estää lakko. Postiyhtiön mukaan erinäisiä uudistuksia on pakko toteuttaa, jotta postin toiminta pystytään turvaamaan myös tulevaisuudessa.

Royal Mailin voitot ovat vähentyneet sen jälkeen, kun posti menetti 350 vuotta monopoliasemansa vuonna 2006. Ihmiset ovat myös siirtyneet käyttämään enemmän internetin palveluita, kuten sähköpostia ja verkkolaskutusta.

Britannian pääministeri Gordon Brown uskoo, että ammattiliiton ja postiyhtiön välinen kiista on ratkaistavissa, kunhan osapuolet saadaan saman pöydän ääreen neuvottelemaan. Työntekijöiden ammattiliitto on uhannut ilmoittaa uusista lakoista ensi viikolla.

Lähde AP, BBC, Daily Mail, New York Times,