Bolivian menestysresepti: Ministerien ja presidentin palkat puoliksi, öljy ja kaasu kansalliseksi

Bolivia
Teksti
SK:n toimitus

Presidentti Evo Morales sanoo, että meidän on valittava kapitalismin ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisen väliltä.

Evo Morales
Presidentit Evo Morales ja Tarja Halonen keskustelivat muun muassa ympäristöasioista. Kuva Petra Piitulainen / Lehtikuva

Kööpenhaminan epäonnistuneen ympäristökokouksen jälkeen Bolivia on ajanut radikaalia ympäristöpolitiikkaa.

“On epärationaalinen tilanne, että tällä hetkellä 300 miljoonaa etuoikeutettua ihmistä elää kulutusjuhlaa ja lähes kuusi miljardia elää köyhyydessä tai lähes siinä – ja he tulevat maksamaan rikkaiden kulutuksen seuraukset”, sanoi Helsingissä viime viikonloppuna vieraillut presidentti Evo Morales.

Ensimmäinen Suomessa vieraileva Bolivian presidentti oli yllättynyt maamme korkeatasoisesta puhtaasta teknologiasta, joka hänestä voisi auttaa Boliviaa
kestävän kehityksen tielle. Bolivian vientituotteet ovat öljy, kaasu ja soija.

50-vuotias Morales on ensimmäinen presidentiksi noussut intiaani. Ensimmäisellä kaudellaan hän kansallisti öljyn ja kaasun ja taisteli lukutaidottomuutta vastaan. Kansainvälisissä suhteissa Morales liittoutui Venezuelan Hugo Chavezin ja Kuuban Fidel Castron kanssa.

“Vuoteen 2006 asti monikansalliset yritykset saivat 82 prosenttia öljy- ja kaasuvoitoista ja Bolivian valtio vain 18. Nyt tilanne on tasan toisin päin. Bolivian valtion kassa on ensimmäistä kertaa ylijäämäinen”, Morales kertoi Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Vielä 1990-luvulla Bolivia oli Latinalaisen Amerikan toiseksi köyhin maa, ja monet taloustieteilijät pitivät sitä epäonnistuneena valtiona. Bolivian bruttokansantuote on nyt noussut maanosan kuuden muun valtion ohi, ja tämän vuoden kasvuennuste on neljä prosenttia.

“Kun minusta tuli presidentti, alensin omaa ja ministerien palkkoja 60 prosenttia. Viiden vuoden aikana työläisten palkka on noussut 40 prosenttia”, hän kertoi.

Viime vuonna Morales valittiin toiselle viisivuotiskaudelle 64 prosentin äänisaaliilla. “Nyt velvollisuutemme on antaa oikeutta ja ääni maan suurelle enemmistölle, jota sorrettiin niin pitkään.”

Viime vuoden uusi perustuslaki antaakin Bolivian intiaanienemmistölle laajoja oikeuksia, muun muassa kielipolitiikassa. Tällä hetkellä Boliviassa on 38 virallista kieltä.

Morales on köyhän maalaisperheen poika, joka nuorena paimensi laamoja. Myöhemmin hän toimi kokapensaan viljelijöiden ay-liikkeen johtajana, ja nousi sitä kautta maan johtoon.

“Kokaviljelijöiden ay-liikkeen edustajana vierailin monissa Euroopan maissa, mutta en Suomessa. Nyt kun olen presidentti, oli Suomen vuoro”, hän totesi tunnetulla huumorillaan.

Teksti Adrián Soto