Bill Clinton yllätysvierailulla Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korea
Teksti
Elisa Miinin

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton saapui eilen yllätysvierailulle Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pyongyangiin.

Bill Clinton Pohjois-Koreassa tiistaina
Pohjois-Korea otti Bill Clintonin vastaan kukkasin. Yhdysvaltojen entisen presidentin vierailun arvellaan liittyvän maassa pidätettyihin amerikkalaistoimittajiin. AP/Lehtikuva

Clintonia vastassa oli maan virallisia edustajia, mutta vierailun syytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Matkan tavoitteena on ilmeisesti saada vapaaksi kaksi amerikkalaista naistoimittajaa, jotka pidätettiin maaliskuussa. Heidät on tuomittu 12 vuodeksi vankeuteen laittomasta ylityksestä Pohjois-Korean ja Kiinan välisellä rajalla.

Vaarana on, että toimittajia käytetään poliittisina painostuskeinoina umpikujaan ajautuneissa neuvotteluissa Pohjois-Korean ydinohjelmasta.

Clintonin vierailun ohjelmassa saattaa olla myös tapaaminen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-ilin kanssa. Asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti vakavasti sairas Kim Jong-il valmistelee vallansiirtoa, ja on innokas parantamaan maansa suhteita Yhdysvaltoihin.

Näin korkea-arvoista vierasta ei ole saapunut Yhdysvalloista Pohjois-Koreaan lähes vuosikymmeneen sen jälkeen kun ulkoministeri Madeleine Albright vieraili maassa vuonna 2009.

Bill Clintonin puoliso Hillary Clinton ajautui sanasotaan Pohjois-Korean kanssa viime kuussa verrattuaan maata huomionkipeään ja kiukuttelevaan teiniin. Pohjois-Korea vastasi haukkumalla Clintonia hassuksi.

BBCReutersSTT