Barack Obama saapui Moskovaan - tavoitteena sopimus ydinaseista

Barack Obama
Teksti
SK:n toimitus

Ydinaseiden riisunnalle näytetty alustavasti vihreää valoa. Seuraa vierailun kulkua uutiskuvien kautta SK:n kuvaseinällä.

Obama Medvedev
Presidentit tapasivat Kremlissä maanantaina. Kuva Haraz N. Ghanbari / AP / Lehtikuva.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on aloittanut kolmipäiväisen valtiovierailunsa Venäjällä. Ennakko-odotukset vierailusta ovat ristiriitaisia.

Päivän uutistietojen perusteella maat ovat päässeet yhteisymmärrykseen uuden ydinaseriisuntasopimuksen kehyksistä. Obaman ja Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin on tarkoitus antaa asiasta julistus huipputapaamisessa tänään illalla. Presidentit ovat esiintyneet muutenkin toiveikkaasti keskustelujen tuloksista.

Toisaalta esimerkiksi The Economist -lehti kirjoittaa, että ydinasesopimus on vierailun helpoin rasti. Maiden suhteet ovat olleet viime vuosina heikot, ja erimielisyyksiä on monesta asiasta. Suhde on ollut koetuksella Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmän ja Georgian sodan vuoksi.

Obaman vierailun aikana on tarkoitus parantaa myös maiden kauppasuhteita. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhdysvaltalaisia yrityksiä kiinnostaa sijoittaminen Venäjälle, jos vain maan olosuhteet saadaan paremmaksi.

Lähteet: STT, Reuters, BBC, New York Times