Bangkokin tilanne synkkenee - leviääkö kriisi Kambodžaan?

Bangkok
Teksti
Netta Vuorinen
Bangkok
Bangkokin taivas täyttyi ukkospilvistä aikaisin maanantaiaamuna. Kuva Vincent Yu / AP / Lehtikuva.

Maanantaiaamu valkeni Thaimaassa synkkänä: Bangkokin asukkaat havahtuivat jälleen laukauksiin sekä räjähdyksiin. Mellakointi sai yhä rumempia sävyjä viime torstaina, jolloin punapaitojen johtajaa Khattiya Sawaditholia ammuttiin päähän. Entisen armeijan kenraalin vahvistettiin tänään kuolleen vammoihinsa.

Viikonloppu kului Bangkokissa väkivaltaisissa merkeissä. Viimeisen kolmen päivän aikana on haavoittunut lähes 250 ihmistä ja kuollut noin 30. Sunnuntaina punapaidat laukaisivat useita kotitekoisia raketteja ja heittelivät bensiinipommeja sotilaita kohti. Armeija on turvautunut sekä kumiluoteihin että oikeisiin ammuksiin.

Monet suurlähetystöt ovat sulkeneet ovensa ja kehottaneet kotimaansa kansalaisia olemaan matkustamatta Thaimaahan.

Maanantaina tuli myös kuluneeksi 18 vuotta Thaimaan edellisestä merkittävästä väkivaltaisuuksien aallosta, joka tunnetaan nimellä Musta toukokuu. Vuonna 1992 kansa protestoi kenraali Suchinda Kraprayoonin hallitusta vastaan. Tuolloin armeija kukisti mielenosoituksen verisesti: virallisten lukujen mukaan 52 ihmistä kuoli, useita katosi, satoja haavoittui ja yli 3500 pidätettiin.

Nyt osa kuolemista vaikuttaa olevan tarkka-ampujien aikaansaannosta. Armeija on kiistänyt käyttävänsä tarkka-ampujia, mutta muutamissa rakennuksissa on nähty univormupukuisia, kiväärein varustautuneita sotilaita.

Sunnuntaina hallitus tarjosi mielenosoittajille mahdollisuutta poistua Bangkokista turvallisesti. Myös yksi punapaitojen johtohahmoista, Nattawut Saikua totesi, että halukkaat ovat vapaita lähtemään. Nattawut tarjoutui myös vetämään punaiset taistelijat kaduilta ja neuvottolemaan hallituksen kanssa, jos tulitauko vain olisi molemminpuolinen. Ehtona oli, että YK toimisi välittäjänä neuvotteluissa.

Hallitus torjui tarjouksen välittömästi. Ehtojen toteutuessa punapaitojen asema olisi muuttunut mielenosoittajajoukosta kansainvälisesti tunnustetuksi puolueeksi.

Toinen punapaitojen johtohahmoista, Jatuporn Prompan sekä moni mielenosoittaja on julistanut jäävänsä alueelle ja taistelevansa kuolemaan asti. Tänään Thaimaan hallitus julisti tyhjentävänsä Bangkokin keskustan punapaidoista. Poistumisen viimeinen määräaika oli kello 11 asti Suomen aikaa. Suuri osa mielenosoittajista kuitenkin uhmasi käskyä.

Khattiya Sawadithol
Khattiya Sawadithol siunattiin haudan lepoon tänään. Kuva Vincent Yu / AP / Lehtikuva

Klassinen, mutta ruma valtataistelu

Thaimaa on kompastellut poliittisessa kaaoksessa jo vuosia. Entinen pääministeri Thaksin Shinawatra nappasi vuonna 2001 kiinni vallankahvasta populistisella politiikallaan, joka vetosi erityisesti maaseudun köyhälistöön.

2006

  • Keväällä pääministeri Thaksinia syytettiin korruptiosta sekä vallan väärinkäytöstä. Kun kansan mielenosoitukset olivat jatkuneet viikkoja, Thaksin hajotti parlamentin.
  • Huhtikuussa järjestetyt uudet vaalit olivat täysi pannukakku, sillä oppositio ei asettanut yhtäkään ehdokasta. Thaksinin TRT-puolue sai kaikki edustajanpaikat. Kansa kuitenkin jatkoi protestointia vaalien jälkeen, kunnes huhtikuun lopulla Thaksin erosi. Toukokuussa Thaimaan korkein oikeus katsoi, että vaalit tulisi uusia. Thaksin palasi pääministeriksi.
  • Syyskuussa 2006 Thaimaan sotilasjohto kaappasi vallan ja muodosti uuden parlamentin. Thaksin Shinawatra ei palannut maahan.

2007

  • Elokuussa 2007 thaimaalaiset hyväksyivät uuden perustuslain. Joulukuussa pidettiin uuden perustuslain mukaiset vaalit, joissa Thaksinin uusi puolue PPP sai jälleen ylivoimaisen voiton. Entinen pääministeri ei kuitenkaan voinut palata maahan, sillä Thaimaassa häntä odotti vankeustuomio.

2008

  • Tammikuussa 2008 muodostettuun hallitukseen pääsi siis myös Thaksinin PPP-puolue. Hallitusta kritisoitiin voimakkaasti sen alkutaipaleelta asti. Opposition väkivaltaisiksi kärjistyneet mielenosoituksen alkoivat elokuussa.
  • Syyskuussa maahan julistettiin hätätila. Samoihin aikoihin pääministeri Samak Sundaravej joutui eroamaan otettuaan virkakautensa aikana vastaan palkkion yksityiseltä yritykseltä. Uudeksi pääministeriksi valittiin Thaksinin vävy, PPP-puolueeseen kuuluva Somchai Wongsawat.
  • Thaksinin PPP-puolue kaatui vaalivilpistä kärähtämiseen joulukuussa 2008, ja nykyinen pääministeri, demokraatti Abhisit Vejjajiva astui virkaansa.

2009-2010

  • Abhisitin nimityksestä lähtien Thaksinin kannattajat ovat osoittaneet mieltään ja vaatineet uuden pääministerin eroa. Thaimaan armeija on puolestaan pyrkinyt tukahduttamaan mellakoita. Ajoittain yhteenotot ovat olleet verisiä.
  • Tämän vuoden maaliskuussa Thaksinia kannattavat punapaidat aloittivat mielenosoitukset uudelleen. Huhtikuussa tilanne kiristyi: punapaidat tunkeutuivat hallitusrakennuksiin ja hallituksen joukot puolestaan tulittivat mielenosoittajia. Levottomuuksissa on kevään mittaan kuollut kymmeniä ja haavoittunut satoja.

Onko Thaksin Shinawatra siis pelkkä korruptoitunut vallantavoittelija, johon maaseudun vähänosaiset luottavat sokeasti? Osa Thaimaan köyhälistöstä on vahvasti sitä mieltä, että Thaksin on ollut ainoa köyhien oikeuksien puolestapuhuja.

Tavallaan Thaksinin saavutukset puhuvat puolestaan: hän on Thaimaan ainoa pääministeri, joka on palvellut virassaan täyden kauden ja nauttinut samaan aikaan suurta kansansuosiota. Kriitikoiden mielestä Thaksin on kuitenkin saavuttanut kannatusta lahjomalla ja toimii politiikassa vain oman etunsa vuoksi.

Nykyinen pääministeri Abhisit Vejjajiva ei sen sijaan nauti massiivista suosiota. Hänen kannattajiinsa lukeutuu lähinnä korkeakoulutettuja ja keskiluokkaisia kansalaisia.

Bangkok
Punapaitojen ja armeijan yhteenotot jatkuivat sunnuntaina. Kuva Manish Swarup / AP / Lehtikuva


Tulevaisuudesta ei tietoa

Thaimaan tilanne on epävarma. Mikäli hajaannus jatkuu ja turvallisuustilanne heikkenee edelleen, ongelmat voivat laajentua koskemaan naapurimaa Kambodžaa. Maiden välisellä rajalla on ollut jännitteitä jo ennestään.

Maiden välit ovat ollet hyiset siitä saakka, kun Thaksin Shinawatra nimitettiin Kambodžan pääministeri Hun Senin taloudelliseksi neuvonantajaksi. Mikäli Thaksin käyttää Kambodžaa poliittisena tukikohtanaan, maa saattaa tulla vedetyksi mukaan Thaimaan poliittiseen kiistaan.

Lähteet: New York Times, CNN