Ban Ki-moon Suomessa: Esillä huoli Pohjois-Koreasta ja ilmastosta

Ban Ki-moon
Teksti
SK:n toimitus

YK:n pääsihteeri varoittaa ilmastonmuutoksen vaaroista ja haluaa Pohjois-Korean takaisin neuvottelupöytään.

Ban Ki-moon
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puhui eduskunnassa 26. toukokuuta 2009. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Suomessa vieraileva YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo, että Pohjois-Korean on toimittava kansainvälisen yhteisön vastuullisen jäsenen tavoin ja palattava neuvottelupöytään.

Hän patistaa Pohjois-Koreaa neuvottelemaan kuuden maan kanssa ydinohjelmastaan ja jatkamaan myös Koreoiden välistä vuoropuhelua.

Eteläkorealainen pääsihteeri sanoi olevansa syvästi huolestunut Pohjois-Korean tekemästä ydinkokeesta.

”Korealaisena tunnen enemmän vastuuta Korean niemimaan turvallisuudesta”, Ban sanoi tiistaina Helsingissä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, miten YK:n tulisi reagoida Pohjois-Korean ydinkokeeseen. Turvallisuusneuvosto tuomitsi kokeen maanantaisessa hätäistunnossaan, muttei vielä sopinut uusista pakotteista.

”Jätän turvallisuusneuvoston jäsenten päätettäväksi, mihin toimiin he ryhtyvät.”

Ban on seurannut läheltä Korean niemimaan poliittisia käänteitä ulkoministeriön virkamiehenä, diplomaattina, ulkoministerinä ja nyt YK:n pääsihteerinä. Hän on ollut mukana Koreoiden välisissä neuvotteluissa ja toiminut varapuheenjohtajana maiden yhteisessä kontrollikomiteassa.

”Tästä syystä olen myös tavallista turhautuneempi, kun edistystä ei tapahdu. Pohjois-Korean ainoa mahdollinen keino vaikuttaa asioihin tässä tilanteessa on palata takaisin neuvottelupöytään, hän arvioi.

Pääsihteeri huomautti, että YK:ta tarvitaan yhä ratkottaessa monia globaaleja haasteita kuten talouskriisiä, ilmastonmuutosta ja ruokakriisiä.

Kööpenhaminan ilmastokokoukselta odotetaan paljon

Presidentti Tarja Halosen kanssa käydyissä keskusteluissa pääosaan nousivat Kööpenhaminassa loppuvuodesta pidettävä ilmastokokous, jossa on tarkoitus sopia jatkosta Kioton ilmastosopimukselle.

Sekä Ban että Halonen kantoivat tiedotustilaisuudessa rintamerkkiä, jossa Kööpenhaminan kokousta kannustetaan tunnuslauseella ”Seal the deal!” eli ”Sinetöi sopimus!”.

Aiemmin päivällä Ban puhui eduskunnalle. Pääsihteeri katsoi, että monet tiedemiesten pahimmatkin ennusteet ovat jo toteutumassa ja tilanne on osin jo ennusteitakin pahempi.

Seuraamukset ihmisille, taloudelle ja koko planeetalle ovat dramaattiset.

”Olen nähnyt vaikutukset itse. Jäälautat irtoavat Etelämantereesta, jäätiköt sulavat Andeilla”, hän luetteli ja sanoi matkustavansa vielä ennen vuoden loppua myös arktisille alueille.

Pääsihteeri Banin mukaan katastrofilta voidaan välttyä vain toimimalla heti. Kööpenhaminan tuleva ilmastokokous on avainasemassa pahimpien seuraamusten torjunnassa ja uuteen vihreään talouteen panostamisessa.

”Laaja, reilu ja tehokas ilmastosopimus antaa meille mahdollisuuden katsoa kohti parempaa tulevaisuutta.”

Pääsihteeri kertoi kutsuneensa maailman johtajat huippukokoukseen New Yorkiin. Hän toivoi, että siellä ratkaistaisiin vielä auki olevat kysymykset ja saavutettaisiin yhteinen näkemys lopullisen ilmastosovun pohjustamiseksi.

Teksti STT