Arkeologit löysivät Britanniasta 80 gladiaattorin haudan - missä areena?

arkeologia
Teksti
Netta Vuorinen
Rakennustyömaalta paljastui noin 80 päätöntä luurankoa, joiden uskotaan kuuluvan gladiaattoreille. Kuva AP / Lehtikuva.

Rakennustyömaan alta löytynyt muinainen hauta ihmetyttää arkeologeja Yorkissa Pohjois-Englannissa. Tutkijat uskovat, että 80 luurankoa kuuluvat Rooman valtakunnan aikaisille gladiaattoreille.

Jäännökset ovat peräisin toiselta ja kolmannelta vuosisadalta, jolloin roomalaiset miehittivät pohjoista Englantia. Jokainen vainaja on mestattu. Juuri tästä syystä arkeologit ovat vakuuttuneita, että kyseessä on gladiaattorihauta. Johtopäätöstä vahvistaa myös se, että luurankojen toinen käsivarsi on toista vahvempi, kuten miekkaa käyttävällä ihmisellä.

”Gladiaattorit olivat sen ajan mittapuulla raavaita miehiä, noin 170 sentin mittaisia ja 70 kilon painoisia”, sanoo Yorkin arkeologisen säätiön johtaja John Walker. ”Lihaksikkaan ihmisen luut ovat hyvin erinäköisiä, kun niitä verrataan hentorakenteisen henkilön jäännöksiin.”

Osa vainajista oli saanut moukariniskun päähänsä ennen teloitusta. Walkerin mukaan tutkijat pitävät tällaista vammaa tyypillisenä nimenomaan gladiaattorien mestauksessa.

Luissa olevista puremäjäljistä päätellen muutamat vainajat olivat myös joutuneet elämänsä aikana taistelemaan jonkin suurten eläimen, kuten leijonan tai tiikerin kanssa.

Hautaa tutkineet arkeologit ovat löydöstä innoissaan, mutta samalla lisälöytöjen nälkä kasvaa.

”Olemme löytäneet pari lupaavaa kaiverrusta vajaan kilometrin päästä haudoista. Uskomme, että jossain päin Yorkia on gladiaattorien käyttämän areenan jäännökset”, John Walker sanoo.

Lähde NPR