Argentiinan viimeinen diktaattori sai 82-vuotiaana pitkän vankeustuomion

Argentiina
Teksti
Tuomo Paananen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Argentiinan viimeinen diktaattori, Reinaldo Benito Bignone on tuomittu 25 vuodeksi vankeuteen murhista, kidutuksista ja kidnappauksista.

82-vuotias Reinaldo Benito Bignone matkalla oikeustalolle kuulemaan tuomionsa ihmisoikeusrikoksista. Kuva Rolando Andrade Stracuzzi / AP / Lehtikuva.

Reinaldo Benito Bignone tuomittiin rikkomuksista, jotka hän teki kidutusleirin johtajana Argentiinassa vuosina 1976-1978. Tuomioita jaettiin myös viidelle muulle armeijan upseerille.

Bignone toimi myös Argentiinan johtajana vuosina 1982-1983.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kidutusleirille vietiin noin 4000 poliittista toisinajattelijaa, joista vain 50 selvisi hengissä. Kerrotaan myös, että armeijan ylläpitämässä leirissä olisi ollut salainen äitiyskeskus, jossa syntyneet vankien lapset vietiin pois oikeilta vanhemmiltaan ja adoptoitiin sotilaiden perheisiin.

Valamiehistön päätös luettiin eilen Buenos Airesissa pienellä stadionilla, jossa lukuisat uhrien perheenjäsenet antoivat päätökselle raikuvat aplodit.

82-vuotias Bignone, joka on parhaillaan arestissa, ei ollut stadionin tuomionluvussa paikalla.

Likaisen sodan viimeinen johtaja

Reinaldo Bignone johti Argentiinaa niin kutsutussa Likaisessa sodassa, jossa Argentiinan hallinto halusi eroon poliittisista toisinajattelijoista ja vallankumouksellisista.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vuosien 1976-1983 aikana hävisi tai kuoli yhteensä noin 30 000 ihmistä, niin toisinajattelijoita kuin armeijankin väkeä. Virallinen raportti kertoo 13 000 kadonneesta tai menehtyneestä.

1980-luvun alussa maailmalle ja Argentiinan kansalle kävi selväksi, että hallinto oli kymmenien tuhansien kidnappausten takana. Valtaapitävä hallinto koetti 1980-luvun alussa liennyttää saamaansa kritiikkiä. Se yritti ottaa takaisin haltuunsa Falkland-saaret, joita myös brittiläiset väittivät omikseen.

Sotilasjuntta luuli saavansa saaret haltuunsa suhteellisen helposti ja nauttivansa kohta myös kansan suosiosta. Iso-Britannia ei kuitenkaan aikonut luovuttaa alueitaan. Falkland-saarien sota päättyi 72 päivän jälkeen brittiarmeijan voittoon, mikä tarkoitti myös Reinaldo Bignonen ja koko diktatuurin aikakauden loppua Argentiinassa.

Vuonna 1982 maa palautti voimaan kansalaisten perusoikeudet ja salli taas poliittiset puolueet. Likainen sota päättyi joulukuussa 1983, kun Raul Alfonsin siviilihallitus otti Argentiinan haltuunsa. Takana oli valtava suma ihmisoikeusrikoksia, joista Reinaldo Bignone nyt 30 vuotta myöhemmin sai tuomionsa.

Hänet todettiin syylliseksi 56:ssa murha-, kidnappaus- ja kidutustapauksessa.

Lähde: AP / Globalsecurity