Arctic Sea: Venäjä tarkastaakin laivan vielä perusteellisesti

Arctic Sea
Teksti
Pirita Männikkö

Venäläisviranomaisten tiedot Arctic Sean lastin epäilyttävyydestä ovat vaihdelleet jopa päivittäin.

Arctic Sean miehistöä
Venäläisen televisioaseman lähetyksestä kaapattu kuva Arctic Sean miehistön jäsenistä 20. elokuuta 2009. Kuva AP / Lehtikuva


Arctic Sean saaga jatkuu, vaikka rahtialus miehistöineen ja väitettyine kaappajineen on saatu talteen.

Monia on ihmetyttänyt, miksi alus kaapattiin, jos siellä oli pelkkää puutavaraa, niin kuin on väitetty. Villeimpien huhujen mukaan salaisena lastina olisi saattanut olla aseita tai jopa tarkemmin määrittelemätöntä ydinmateriaalia.

Tiistaina Venäjän ulkoministeriö vakuutti, ettei Arctic Sean lastista ole löytynyt mitään epäilyttävää. Tänään uutisoitiin, että venäläiset haluavat vielä tarkastaa lastin huolella, varmuuden vuoksi.

”Emme sulje pois mahdollisuutta, että Arctic Sea kuljetti muutakin kuin puuta”, syyttäjäviraston tutkija Alexander Bastrykin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Arctic Sea saapuu Novorossijskin satamaan syyskuun alussa ja siellä se tarkastetaan perusteellisesti. Novorossijsk on venäläinen satamakaupunki Mustanmeren rannalla.

Missä loput miehistöstä?

Kahdeksan kaappauksesta epäiltyä on pidätettynä, mutta niin myös on ainakin yksitoista aluksen miehistöstä. Merimiehet eivät tiettävästi ole saaneet vieläkään olla yhteydessä omaisiinsa.

Bastrykinin mukaan miehistö on pidätettynä, koska halutaan selvittää, onko joku heistä sekaantunut tapahtumiin. Vielä viikonloppuna venäläinen syyttäjä kertoi, että miehistö on sijoitettu turvasäilöön, koska he tarvitsevat suojelua todistajina.

Lehtitiedoissa viitataan vain yhteentoista miehistön jäseneen.

Epäselvää on, missä on loput neljä 15-henkisestä miehistöstä. Viikko sitten uutisoitiin, että kapteeni ja kolme miehistön jäsentä jäivät jälkeen, kun laivan miehistö ja kaappaajat lennätettiin Kap Verdeltä Moskovaan.

Lähteet: STT, AFP, Reuters, Helsingin Sanomat