Arabimaissa kuohuu - kuka kaatuu seuraavaksi?

mielenosoitus teheranissa
Iranin hallitus on rajoittanut ulkomaalaisen median toimintaa. Teheranin mielenosoituksista 14. helmikuuta on saatavilla vain yksityishenkilöiden ottamia kuvia. Kuva Yourview / Reuters / Lehtikuva.

Tunisian ja Egyptin kansannousut ovat levinneet dominoefektinä Iraniin ja uusiin arabimaihin.

Teheranissa tuhannet mielenosoittajat osoittivat alkuviikosta mieltään Mahmud Ahmadinejadin hallintoa vastaan. Silminnäkijöiden mukaan mielenilmauksissa kuoli yksi ihminen ja kymmeniä loukkaantui.

Protestit olivat ensimmäiset vuoteen Iranissa. Vuonna 2009 kansa lähti kaduille osoittamaan tyytymättömyyttään presidentti Ahmadinejadin uudellenvalinnan takia.

Kuukauden kestäneissä mielenosoituksissa kuoli kahdeksan ihmistä.

Washington kehotti alkuviikosta Iranin hallitusta avaamaan poliittisen järjestelmänsä ja seuraamaan Egyptin esimerkkiä.

Algerian opposition kattojärjestö on kehottanut kansaa jatkamaan mielenosoituksia niin kauan kunnes maan hallitus on vaihtunut. Mielenosoitukset ovat olleet maassa kiellettyjä vuonna 1992 julistetusta poikkeustilasta lähtien.

Presidentti Abdelaziz Bouteflika on yrittänyt rauhoitella kansaa ja luvannut poliittisia uudistuksia sekä hillitä hintojen nousua.

Myös arabimaailman köyhimmässä valtiossa Jemenissä mielenosoittajat ovat vaatineet presidenttinsä Ali Abdullah Salehin eroa. Salehin vastustajat ja kannattajat ottivat viikonloppuna yhteen pääkaupungissa Sanaassa.

Saleh on hallinnut maata 30 vuotta ja luvannut luopua tehtävästään vuonna 2013.

Uusia mielenosoituksia on nähty myös Jordanian ja viimeksi Bahrainin kuningaskunnassa.

Pienessä Bahrainissa sadat protestoijat osoittivat maanantaina mieltään pääkaupungin Manaman ympäristön šiiakylissä. Myös siellä mielenosoituksia on kutsuttu koolle Facebookin ja Twitterin avulla, kuten Tunisiassa, Egyptissä, Jemenissä ja myös Iranissa.

Entä milloin on Libyan vuoro? Libya on yksi eniten kansalaisiaan sortava arabimaa.

Muammar Khaddafi on ollut vallassa 41 vuotta, pidempään kuin kukaan muu hallitsija Afrikassa tai Lähi-idässä.

Tunisian kansannousun jälkipyykkiä pestään tällä hetkellä Italian Lampedusassa.

Viiden päivän aikana saarelle on rantautunut 5 000 tunisialaista. Heidän mukaansa Zine el-Abidine Ben Alin hallinnon kaatuminen kuukausi sitten ei ole parantanut heidän elinolojaan.

EU:n ulkoasiain- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Catherine Ashton vieraili Tunisiassa alkuviikosta. Hän lupasi Italialle pikaisesti annettavaa hätäapua 17 miljoonaa euroa.