Antioksidantit pilaavat liikunnan terveyshyödyt

antioksidantit
Teksti
Marko Hamilo

Antioksidantteja, kuten punaviinin resveratrolia tai mustikan antosyaania, on pidetty solujen vanhenemista hidastavina, terveyttä edistävinä aineina. Usko antioksidanttien terveyttä edistäviin vaikutuksiin on kuitenkin ollut viime vuosina koetteilla, ja nyt The Journal of Physiology -lehdessä julkaistu tutkimus lisää epäilyjä resveratrolin sydänterveellisyyttä kohtaan.

Kööpenhaminan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan paljon antioksidantteja sisältävä ruokavalio ei vahvistakaan liikunnan terveyshyötyjä, kuten aiemmat kokeet eläimille ovat antaneet ymmärtää. Iäkkäillä miehillä tehty tutkimus osoitti, että antioksidantit päinvastoin heikensivät liikunnan positiivisia vaikutuksia esimerkiksi verenpaineeseen ja kolesteroliin.

Näyttö antioksidantteja vastaan oli paitsi yllättävä, myös vahva. Tutkimuksessa seurattiin 27 noin 65-vuotiasta aiemmin liikuntaa harrastamatonta miestä kahdeksan viikon ajan. Puolet miehistä sai päivittäin 250 milligrammaa resveratrolia ravintolisänä, puolet vain lumepillerin. Koehenkilöille määrätty liikunta paransi huomattavasti lumepillerin saaneiden miesten kolesteroliarvoja, hapenottokykyä ja veren rasva-arvoja, mutta resveratrolia saaneiden arvot eivät parantuneet liikunnasta huolimatta.

Ravintolisänä annettu 250 milligrammaa on paljon enemmän kuin ruoasta voi luonnollisesti saada. Tutkimus kyseenalaistaa siis ennen kaikkea antioksidanttien käytön ravintolisien muodossa.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normaali taulukko”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”,”serif”;}