Andy Warholin dollaritaiteesta maksettiin taas miljoonia

Andy Warhol
Teksti
Netta Vuorinen
Pop-artisti Andy Warholin maalaus myytiin paremmalla hinnalla kuin teoksen nimi antoi odottaa. Kuva Sang Tan / AP / Lehtikuva.

Andy Warholin maalaus nimeltä 200 One Dollar Bills myytiin keskiviikkoiltana huutokaupassa lähes 44 miljoonalla dollarilla. Summa oli yli kolme kertaa suurempi kuin maalauksen ennakkoon arvioitu hinta.

Maalaus on peräisin vuodelta 1962. Sen omisti aiemmin muun muassa taksipohatta Robert C. Scull. Teoksen eilen myynyt henkilö osti taulun 385 000 dollarilla vuonna 1986.

Teos on yksi kuuluisan popartistin ensimmäisistä silkkipainomaalauksista. Huutokaupan järjesti Sotheby’s, joka on Christie’sin ohella suurimpia maailmanlaajuista taidekauppaa harjoittavista kauppakamareista. Taideteoksen myyjä ja ostaja eivät antaneet nimiään julkisuuteen.

Warholin taideteoksia on myyty huikeammillakin hinnoilla. Tämänhetkinen ennätys on 71,7 miljoonaa dollaria, kun Green Car Crash -niminen teos myytiin vuonna 2007.

”200 One Dollar Bills on erittäin tärkeä esimerkki Yhdysvaltojen taidehistoriassa”, Sotheby’sin modernin taiteen myyntipäällikkö Alex Rotter kertoo. Hänen mukaansa teoksella on täydellinen historia omistajien suhteen. Lisäksi maalaus on yksi ensimmäisistä teoksista, joita voi kutsua poptaiteeksi.

Lähde AP